REGION

Nikolić: Ni Brisel nam ne postavlja uslove kao Priština

Predsjednik Srbije

Fena

28.10.2016

Ni Brisel nam ne postavlja uslove kao kosovski Albanci, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić povodom ultimatuma kojim Priština nastavak dijaloga uslovljava priznanjem nezavisnosti.

A u slučaju da Vlada Srbije ne postupi po tim zahtjevima, dodao je, imat će njegovu punu podršku.

Tako je predsjedniik Srbije danas odgovorio na pitanje novinara mogu li se njegove izjave u vezi s ultimatumom Prištine smatrati odustajanjem od dijaloga, prenosi Tanjug.

Dodao je da će Srbija tražiti da se dijalog nastavi, a da je Priština ta koja koja želi prekid.

"Jednostrani zahtjevi Prištine su možda izraz njihove želje da se dijalog prekine", ocijenio je Nikolić.

Kako je rekao, ne želi da ulazi u to da li su zahtjevi Prištine inicirani od onih koji su priznali nezavinost ili onih koji je sada promovišu i podstiču, ali postavlja pitanje: "Kako bismo prihvatili uslove na kakve se još ni EU nije odlučila da nam postavi".

Nikolić je uvjeren i da se niko u Srbiji ne bi usudio da to učini.

Mi ćemo u svakom slučaju insistirati da se dijalog nastavi, rekao je Nikolić, objasnivši takav stav činjenicom da je Srbija mnoge svoje nadležnosti prenijela administraciji u Prištini i neće sigurno da ostavi svoje sunarodnike na milost i nemilost toj samoproglašenoj državi, prenosi Tanjug.

"Srbija će insistirati kod svih relevatnih činilaca, a prije svega kod Brisela, da utiču na Albance da se uzdrže od takvih zahtjeva, u protivnom morat ćemo da povlačimo neke druge poteze", zaključio je Nikolić.