BIH

Topić: Hrvatski premijer obećao veću podršku 'Napretku' i svim Hrvatima u BiH

U posjeti našoj zemlji

Fena

28.10.2016

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) "Napredak" u Sarajevu Franjo Topić kazao je da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, prilikom današnje posjete ovom kulturnom društvu, obećao veću podršku za "Napredak", kao i za sve Hrvate u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru s Plenkovićem, predsjednik "Napretka" ga je informirao o njihovim rezultatima rada, tako da je sada, kako je rekao Topić, hrvatski premijer dobio veći uvid u rad Društva te njegov značaj i ulogu.

- "Napredak" ne promiče samo kulturu Hrvata u BiH, nego i kulturu iz Hrvatske - istakao je Topić, dodajući da, osim 16 podružnica koje imaju u Hrvatskoj, "Napretkova" središnjica i podružnice dovode brojne zborove, orkestre i autore iz Hrvatske u BiH.

Tako da, naglasio je, "Napredak" riječju i djelom predstavlja hrvatski narod iz obje zemlje.

Također, dodao je Topić, ovo kulturno društvo pomaže da bosanskohercegovački građani, mediji i međunarodna zajednica "gledaju ljepše" cijeli hrvatski narod i Republiku Hrvatsku.

- "Napredak" ima, za mnoge, sa strane gledano, teško shvatljiv ugled i veliku medijsku promociju u BiH, a bilo bi dobro kada bi imao i bolji medijski tretman u Hrvatskoj - kazao je predsjednik "Napretka" u razgovoru sa hrvatskim premijerom.

Topić je ovom prilikom zamolio Plenkovića za bolji tretman "Napretka" u Hrvatskoj, ali i bolji tretman od hrvatske vlasti u BiH, što je predsjednik Vlade Hrvatske i obećao.

- Ponekad netko gleda "Napredak" kao folklornu skupinu, a ne kao 64 podružnice od kojih neke rade više nego državne institucije. "Napredak" je na ponos svim Hrvatima - naglasio je predsjednik ovog kulturnog društva.

Plenković, kojem je ovo prvi službeni put kao premijera Hrvatske, prije sastanka s predsjednikom "Napretka" prošetao je užim centrom Sarajeva u društvu svojih saradnika i bh. zvaničnika, između ostalih, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.