VIJESTI

Plenković u pratnji Zvizdića, Šarovića i Juske prošetao Baščaršijom

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske

Mi. K.

28.10.2016

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković prošetao se ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Zajedno s delegacijom Vlade RH te u društvu predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, državnog ministara prometa i komunikacija Ismira Juske, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića te ministrice za za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac, Plenković je obišao Baščaršiju historijsko i kulturno sjedište centra grada.

Tokom šetnje obišli su Gazi Husrev-begovu džamiju, Katedralu Srca Isusova te Vječnu vatru.

Plenković je tokom šetnje starim dijelom Sarajeva iskoristio priliku i da posjeti jednu od radnji koja se nalazi na Sebilju. 

Delegaciju su ispred zgrade "Napredka" dočekali predsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Franjo Topić i te ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

Podsjećamo, novoizabrani predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković stigao je zajedno sa delegacijom Vlade RH u dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. Ovo je ujedno i prva posjeta hrvatskog premijera nekoj zemlji.

Plenković se danas sastao sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zvizdićem, s kojim je razgovarao o zajedničkim pitanjima dvije zemlje.

Nakon toga razgovarao je sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem te članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske tokom današnje posjete razgovarao je i sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem.

Predsjednik Vlade Hrvatske u BiH je stigao s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Davorom Ivom Stierom, ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem te predsjednikom Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom.