GLOBUS

Džihadisti na rubu poraza u Mosulu, više ne biraju sredstva

Hiljade civila koristit će kao ljudski štit

Redakcija

28.10.2016

Najmanje 232 osobe ubio je ISIL ove sedmice blizu Mosula u Iraku, dok su se iračke postrojbe približavale tom gradu, izjavila je u petak u Ženevi glasnogovornica UN-a.

Informacije govore o "pogubljenju 232 osobe mecima u srijedu" 26. oktobra, kazala je glasnogovornica Visokog povjerenstva za ljudska prava Ravina Shamdasani. Među žrtvama je "190 nekadašnjih iračkih časnika sigurnosti".

Te informacije "potvrđene su koliko je bilo moguće", dodala je ona ističući da bi ukupni broj ubijenih osoba mogao biti viši.

Glasnogovornica je kazala da su ubistva u obliku pogubljenja izvedena dok ISIL provodi strategiju kojom primorava stanovnike iz područja blizu Mosula da se okupe u gradu, posljednjem velikom uporištu ISIL-a u Iraku.

Visoko povjerenstvo za ljudska prava dodalo je da džihadisti žele iskoristiti te osobe kao "ljudske štitove" u bici za Mosul protiv elitnih iračkih postrojbi koje podržava SAD.

Tako su prema informacijama UN-a borci ISIL-a od 17. oktobra unutar granica grada povukli "desetke hiljada ljudi" koje planiraju koristiti kao ljudski štit.