CRNA HRONIKA

Samo u BiH: Utajio 100.000 KM, pa dobio kaznu od 1.000 KM

Slučaj Milenka Nižića

E. H.

28.10.2016

Preblaga kaznena politika u BiH postala je, praktično, svakodnevica. 

Svjedoči o tome i  sporazum o priznanju krivice optuženog Milenka Nižića iz Ljubuškog i Tužilaštva BiH. On je priznao krivicu da je posredstvom svoje kompanije "Nižić-Šport“ utajio 100.000 KM poreza.  

Sporazumom je predviđeno da optuženome bude izrečena uvjetna kazna od osam mjeseci zatvora, koja se neće izvršiti ako optuženi ne počini novo krivično djelo za dvije godine. 

Također, optuženom Nižiću izrečena je novčana kazna u iznosu od 1.000 KM, a kompaniji je izrečena novčana kazna od 5.000 KM. Nižić je uplatio sva porezna dugovanja, u iznosu od oko 100.000 KM, te je na taj način novac vraćen u budžet BiH. 

Govoreći o kaznenoj politici kroz ovaj primjer, ugledni sarajevski advokat Advokat Muhidin Kapo kazao je za "Avaz" da je ovako blaga sankcija izrečena zato što je optuženi obeštetio državu i zato što je priznao krivicu. 

- Ovo je specifičan slučaj, ali mi smo u BiH svjedoci mnogih sumnjivih odluka. Ja sam lično da se ovakve stvari rigoroznije kažnjavaju. Kaznena politika je nula bodova kada su u pitanju opijati i narkotici, za to treba definitivno uvesti strožije kazne - pojasnio je Kapo.