VIJESTI

Hoćemo li se opet obrukati: Avdić više nije direktor EYOF-a, Sarajevo i Istočno Sarajevo nezainteresirani za organizaciju?

Najvažniji događaj u BiH nakon Olimpijskih igara 1984.

E. MASLO

28.10.2016

Skupština privrednog društva EYOF 2019, koje je nosilac aktivnosti na organizaciji  Evropskog omladinskog olimpijskog festivala koji će se 2019. održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu  na sinoć održanoj sjednici prihvatila je ostavku direktora Samira Avdića.

Kontaktirali smo Avdića koji nije želio komentirati razloge zbog kojih je podnio ostavku već je rekao da se za sve informacije obratimo gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva te predsjedniku Skupštine EYOF-a Elviru Hadžiahmetoviću.

U izjavi za Avaz.ba Hadžiahmetović je rekao da organizatori, odnosno grad Sarajevo u što skorijem roku mora dostaviti ime novog kandidata kako bi se nastavio kontinuitet u radu preduzeća. Također, naveo je da Avdićevom ostavkom ne bi trebalo doći do problema u pripremi i realizaciji poslova vezanih za najvažniju sportsku manifestaciju u BiH nakon Olimpijskih igara 1984. te da su nedavno imali sastanak s čelnicima Evropske olimpijskog komiteta kada je i aktueliziran Masters plan za realizaciju ovog projekta.

- Država se uključila, imamo finansijske garancije i ne bi trebalo biti problema za nastavak realizacije projekta – kazao je Hadžiahmetović.

No, kako nezvanično saznajemo, razlozi Avdićeve ostavke kriju se upravo u finansijskim problemima vezanim za organizaciju EYOF-a i da zbog nedostatka novca ne može aktivirati resurse da može nastaviti raditi u ovom projektu.

Također, kako nam je potvrdio naš izvor, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžić nikada se ne pojavljuje na sastancima vezanim za organizaciju EYOF-a, firma EYOF postoji, ali nema uposlenika i općenito upitna je zainteresiranost gradova domaćina za organizaciju ovog projekta.

Kako je rekao, budžet za EYOF je osiguran, odnosno 75 posto je osigurano, a 25 postvo sredstava je načelno dogovoreno s RS, a postoji obećanje i premijera KS Elmedina Konakovića da će se ovaj kanton uključiti. On je sitakao i da je neophodna veća zainteresiranost i ukključenost gradonačelnika i članova gradskog vijeća i da ne stavljaju na kocku ugled grada.

Podsjetimo, EYOF se trebao održati u BiH naredne godine, no zbog nezainteresiranosti odgovornih ljudi koji nisu ništa uradili na realizaciji ovog projekta, on će 2017. biti održan u turskom Erzurum, a BiH je data još jedna šansa 2019. godine.