LIFESTYLE

Pentagon otkriva: Za 30 godina stvari ćemo kontrolirati umom, komunicirat ćemo glasom s mašinama

Otkrili naučnici

Redakcija

28.10.2016

Svijet će biti veoma različito mjesto 2045. godine u odnosu na danas, tvrde Pentagonovi istraživači.

Agencija DARPA stoji iza nekih od najvećih vojnih inovacija, koje su prešle i na civilno tržište - među njima su napredna robotika, GPS te Internet, a njihovi stručnjaci tvrde da će roboti i umjetna inteligencija promijeniti puno industrija, bespilotne letjelice će nastaviti prelaziti na civilno tržište te će porasti broj samovozećih automobila.

Tri znaučnika su u kratkom video serijalu pokušali predvidjeti kako će svijet izgledati za 30 godina.

Justin Sanchez vjeruje da ćemo moći stvari kontrolirati umom. Kao primjer naveo je kontrolu kućanskih aparata te komunikaciju s prijateljima i porodicom.

DARPA već radi na takvoj tehnologiji te ima neke uspjehe, poput kontrole umjetnih udova. Prošle sedmice su implantatima u mozgu vratili paraliziranom čovjeku osjet dodira.

Geologinja Stefanie Tomkins kaže da možemo promijeniti zgrade oko nas. Misli da ćemo moći graditi iznimno jake, ali lake strukture. Na primjer, neboderi od materijala jakih kao čelik, ali lakih kao karbonska vlakna.

- Mislim da za 30 godina nećemo ni prepoznavati materijale koji nas okružuju - kazala je Tomkins.

Bivša astronautkinja Pam Melroy smatra da ćemo 2045. godine imati skroz drugačiji odnos prema mašinama. Misli da ćemo više komunicirati glasom te da ćemo to činiti sa znatno manje tipki. Kao primjer navodi slijetanje aviona.

Sad je to komplicirana sekvenca, ali u budućnosti bi pilot samo mogao reći kompjuteru da pripremi slijetanje te će stroj sve obaviti sam. Ili, možda, s umjetnom inteligencijom, pilot neće biti ni potreban.