GLOBUS

Geert Wilders odbija da dođe na suđenje zbog optužbi za govor mržnje protiv islama

Holandski antiislamski zastupnik tvrdi da je riječ o "parodiji"

Srna

28.10.2016

Holandski antiislamski zastupnik Geert Wilders rekao je danas da odbija da dođe na suđenje po optužbi da je odgovoran za govor mržnje, ocijenivši da je riječ o "parodiji".

- Moje je pravo i dužnost kao političara da govorim o problemima u našoj zemlji. Nisam rekao ništa loše - izjavio je Wilders i ponovio da je proces koji se vodi protiv njega politički, prenio je AFP.

Suđenje bi trebalo da počne u ponedjeljak, 31. oktobra. Tročlano sudsko vijeće razmotrit će da li je Wilders odgovoran za vrijeđanje i govor mržnje kada je govorio o Marokancima koji žive u Holandiji.

Wilders je u martu 2014. godine na jednom predizbornom skupu pitao okupljene da li žele da u Holandiji živi manje ili više Marokanaca.

Okupljeni su počeli da viču "Manje! Manje!", a Wilders je rekao: "Organizovat ćemo to."

On je danas izjavio da će prepustiti vođenje odbrane svom pravnom timu i da će on u ponedjeljak ići "na posao" na sjednicu parlamenta u Hagu.

- Parodija je što mi se sudi jer sam govorio o manjem broju Marokanaca. Milioni holandskih građana žele manje Marokanaca ne zato što preziru sve Marokance ili žele da ih protjeraju iz zemlje, nego zato što im je dosta neprijatnosti i terora koji su rezultat tolikog broja Marokanaca - rekao je Wilders.

On je dodao da će Holandija postati diktatura ako takav govor postane kažnjiv.