KOLUMNE

Snaga entuzijaste

Ličnost dana: Šimo Ešić

A. H.

28.10.2016

Trinaesti međunarodni festival dječije književnosti "Vezeni most", otvoren prije dva dana u Tuzli, ponovo je okupio najrespektabilnije dječije pisce i pjesnike iz cijele regije. Nigdje kao na "Vezenom mostu" djeca nemaju priliku upoznati autore preporučene im lektire, s njima razgovarati i iz njihovih usta čuti najljepše pjesme i priče koje u svojim čitankama susreću. 

Tvorac "Vezenog mosta" je pjesnik Šimo Ešić, čovjek čije je književno stvaralaštvo davno prije rata našlo mjesto u udžbenicima diljem bivše Jugoslavije. Ove godine u škole i biblioteke širom Tuzlanskog kantona doveo je najpoznatije dječije pisce iz regiona. Doveo ih je zahvaljujući isključivo svom entuzijazmu i nesebičnoj ljubavi prema djeci i dječijoj literaturi, a nikako zahvaljujući podršci države, a posebno ne grada u kojem se ova manifestacija, jedina takve vrste u bivšoj Jugoslaviji, održava. 

Legitimacija Šime Ešića nikada nije bila stranačka, nacionalna i vjerska pripadnost, već se uvijek legitimirao po onome što radi, što mu je u svijetu dječije književnosti na našim prostorima i očuvalo mjesto prvog među najboljima. 

Tuzlanski "Vezeni most" traje četiri dana, u sklopu festivala bit će dodijeljena i najznačajnija nagrada u dječijoj literaturi na ovim prostorima, "Mali princ".