KOLUMNE

Aveti prošlosti

Komentar dana

Amil DUČIĆ([email protected])

28.10.2016

Alternativa putu ka Evropskoj uniji je neizbježan sukob, poručio je u intervjuu za "Avaz" lider Liberalno-demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović. Time je, praktično, na najdirektniji i najjednostavniji način oslikao raskrsnicu pred kojom se nalazi ne samo BiH nego i cijeli zapadni Balkan.

Ali, zadržimo se na BiH i Srbiji. Šta je alternativa, primjerice, regionalnoj saradnji i uvezivanju, gradnji infrastrukture, radu na unapređivanju susjedskih odnosa, rješavanju bilateralnih pitanja, međusobnom pomaganju na savladavanju poglavlja evropske pravne stečevine, odnosno svemu onome što EU traži i od BiH i od Srbije.

To je, zasigurno, vraćanje u krvavu prošlost te stvaranje pretpostavki za, možda, još krvaviju budućnost. Ovom prvom kolosijeku, evropskom, koji i za BiH i za Srbiju jedini donosi prosperitet, ne idu u prilog dodjele povelja ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić. 

Ova morbidna predstava vlasti RS, izvedena u ponedjeljak u Narodnoj skupštini RS, održana radi prizivanja aveti prošlosti, a time i evidentnih provokacija drugih naroda u BiH, ne može ovom društvu donijeti ništa dobro. Ona sigurno ne donosi ništa dobro ni gladnim masama u manjem bh. entitetu. Jer, one, za razliku od Krajišnika i Plavšićke, koje je budžet RS dobro pripazio, iz mjeseca u mjesec krpe kraj s krajem.

Bosna i Hercegovina, Srbija, ali i ostale države u regionu, moraju uspostaviti regionalnu saradnju. Regionu, stoga, treba više poruka poput onih proisteklih s Trilateralnog poslovnog foruma BiH-Srbija-Turska održanog u Istanbulu, gdje su resorni ministri Mirko Šarović i Rasim Ljajić najavili veliki zajednički infrastrukturni projekt – gradnju autoputa Beograd - Sarajevo.

Ekonomija, kako je konstatirano na tom forumu, ne može riješiti političke probleme koji postoje, ali otvara put da se ovi problemi riješe na daleko jednostavniji način. Jedno je sigurno, u Evropu možemo samo tako, i nikako drugačije. U suprotnom, ostat ćemo crna rupa Starog kontinenta.