VIJESTI

Hahn početkom decembra Zvizdiću uručuje upitnik Evropske komisije

Upitnik od 3.000 pitanja za BiH

Fena

27.10.2016

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn doputovat će u BiH početkom decembra i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću uručiti upitnik Evropske komisije sa oko 3.000 pitanja za BiH, rečeno je Feni iz Zvizdićevog kabineta.

Ovu informaciju je predsjedavajućem Zvizdiću na današnjem sastanku saopćio šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji mu je, također, kazao da će BiH u novembru dobiti novi godišnji izvještaj o napretku za koji se očekuje da će biti bolji nego prošle godine.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU kojeg Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće.

Evropska komisija prilikom dostavljanja Upitnika utvrđuje rok u kojem se odgovori na pitanja trebaju dostaviti, što je obično dva do četiri mjeseca.