KOŠARKA

Don Showalter: Džanan Musa bi imao mjesto u američkoj reprezentaciji

Čuveni košarkaški stručnjak gost "Simposara" u Sarajevu

E. JESENKOVIĆ

27.10.2016

Trenerski je stasao uz američku legendu Džona Vudena (John Wooden). Poslije je znanje koje je stekao uz Vudena, čovjeka sa deset titula prvaka prestižne američke univerzitetske lige (NCAA), prenosio i na mnoge NBA asove. I tako već više od četiri decenije.

Kroz ruke Dona Šovoltera (Showalter), trenera specijalistu za rad sa mladim igračima u Sjedinjenim Američkim Državama, kroz tamošnje reprezentativne kampove tako su prošli i ponajbolji NBA igrači današnjice, kao što su Lebron Džejms (Lebron James), Kevin Durant, Andre Dramond (Drummond), Džabari Parker (Jabari), Bredli Bil (Bradley Beal)...

Stigao iz Denvera

Sama ta činjenica pokazuje kolika je trenerska veličina doputovala u Sarajevo, gdje će Šovolter biti jedan od predavača na već tradicionalnom Međunarodnom sportskom simpoziju "Simposar 2016".

Kome to nije dovoljno, spomenimo da je Šovolter, kao selektor mlađih američkih selekcija (kategorije do 16 i 17 godina), osvojio čak šest zlatnih medalja, uz besprijekoran niz od 45 pobjeda, bez poraza, u zvaničnim mečevima!

Nama je svakako najzanimljivija bila Šolvolterova ovogodišnja misija na Svjetskom prvenstvu do 17 godina u Španiji, na kojem su nastupili i mladi bh. košarkaši, evropski prvaci iz 2015.

- Znamo za vašu U-17 reprezentaciju. Gledali smo vaše momke i željeli smo igrati s njima, jer uvijek težimo tome da igramo protiv najboljih. Na nesreću, selekcija BiH nije bila kompletna i do tog susreta u završnici šampionata nije došlo.

Inače, moji igrači su bili impresionirani kada smo im pokazali snimke slavlja u Sarajevu nakon trijumfa Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu. To im je pokazalo šta znači nositi dres reprezentacije - rekao je Šovolter.

Interesiralo nas je njegovo mišljenje o najboljem kadetu Evrope, ali vodećem strijelcu spomenutog SP-a u Španiji, našem dragulju Džananu Musi.

- On je jedan od košarkaša koji mi je privukao pažnju. Veoma je dobar, sigurno bi imao mjesto i u našoj reprezentaciji - ističe Šovolter.

Američki stručnjak poznaje i naše NBA asove (Jusuf Nurkić, Mirza Teletović), pogotovo Nurkića s obzirom na to da živi u Denveru, u gradu u kojem nastupa i naš centar kao član lokalnih Nagetsa.

americki-strucnjak-na-treningu-u-skenderiji

Američki stručnjak na treningu u Skenderiji

- Nurkićev trener u Denveru Majk Meloun (Mike Malone) moj je dobar prijatelj, pohvalno se izražava o Nurkiću, koji posjeduje izuzetan potencijal. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se razvijati karijera Muse i Nurkića - kaže Šovolter.

Naravno, postavili smo mu i pitanje u vezi s najvećom zvijezdom današnjice Lebronom Džejmsom (LeBron James), kojeg je trenirao još kao 15-godišnjaka.

- Džejms tada nije bio toliko poznat, čak ni u svom uzrastu. Išao je "ispod radara". No, kontaktirao nas je trener iz njegove regije, rekao je da "ima jednog momka koji bi mogao biti veoma dobar". Mi smo ga pozvali, a ostalo je historija - prisjeća se Šovolter.

Iako enormno cijeni Džejmsa, za kojeg kaže da je veoma zahvalan za svakog trenera, jer je željan rada i spreman se žrtvovati za ekipu, kao igrača po svom ukus izdvaja Kevina Duranta.

Novi asovi

- Volim Duranta, jer posjeduje izuzetnu tehniku za tako visokog igrača - objašnjava Šovolter.

Bilo je vrijedno zabilježiti i njegovo mišljenje o američkoj U-17 selekciji, novom svjetskom prvaku, s obzirom na to da nam je otkrio imena koja bi mogla izrasti u zvijezde NBA lige.

- Mislili smo da ova generacija nije na nivou prethodnih, ali je pokazala da možda ima i više takmičarskog duha. Ovo je vrijedna ekipa, koja je pokazala da se želi boriti, igrati odbranu, učiti...

Kevin Noks (Knox), Vendel Karter (Wendell Carter), Geri Trent (Gary), Kolin Sekstin (Collin Sexton)... mogli bi postati veoma dobri NBA igrači - kaže Šovolter, koji je, zanimljivo, odlučio čitavu trenersku karijeru provesti u radu sa srednjoškolskim igračima.

- Kad sam počinjao, mislio sam da će moja iduća stepenica biti univerzitetska liga. No, to mi se nije svidjelo. Tamo morate biti i više od trenera.

Za mene je srednjoškolska košarka prva stvar. Radiš s djecom koju možeš učiti ne samo košarci nego i nekim životnim lekcijama - rekao je Šovolter.