VIJESTI

Drama u avionu: Doktorica Delila Softić intervenirala na poziv pilota

Šta se dešavalo na letu Istanbul – Sarajevo

A. I. M.

27.10.2016

Visoko iznad zemlje prekjučer se dešavala prava drama na letu od Istanbula do Sarajeva. U avionu, u kojem se nalazila i Delila Softić, manekenka iz Tuzle s diplomom doktorice, u jednom momentu oglasio se pilot koji je putem razglasa tražio pomoć od putnika. U prvom trenutku Softić nije znala o čemu se radi, jer je pilot govorio na turskom.

Povratak s odmora

- Vraćala sam se iz Atine, preko Istanbula, za Sarajevo. Na pola leta od Istanbula pilot je počeo govoriti na turskom tako da nisam ni obraćala pažnju, dok mi gospođa koja je sjedila pored mene nije rekla: „Idi, idi“. Znala je da sam doktorica jer smo već komunicirale. Tek tada sam čula da se obraća i na engleskom i da traže doktora – govori Softić. 

Bez oklijevanja je ustala i odazvala se pozivu.

- Otišla sam da vidim šta se dešava i, nasreću, nije bilo ništa opasno. Gospođa, koja se sa suprugom i bebom vraćala s odmora dobila je opekotine prvog stepena. U pitanju je bila mlada pacijentica, prosula je vrelu kafu na natkoljenicu i opekotina nije bila toliko opasna.

Brza reakcija

U momentu se, kako govori, sjetila poznatog tuzlanskog doktora Vujadinovića, koji je studentima medicine pričao o svojim sličnim iskustvima. 

- Poseban je osjećaj kad idete i znate da je nekome vaša pomoć potrebna, a pri tome ne znate šta vas čeka, na kakvog ćete pacijenta naići i šta je u pitanju. Nasreću, sve je super prošlo – ističe Softić, kojoj je posada osigurala sve što joj je bilo potrebno da pruži prvu pomoć.  

Nakon uspješne ljekarske intervencije i pacijentica i posada aviona zahvalili su srdačno Delili na prisebnosti te brzoj i profesionalnoj reakciji.

Nikad kao sada nisam poželjela da se vratim kući 

Inače, posljednji mjesec Softić je provela u Grčkoj, gdje je snimala nekoliko kampanja i sarađivala s brojnim poznatim fotografima.  

- Glumila sam i u spotu za njihovog najpoznatijeg pjevača Antonisa Remosa, koji je dan nakon snimanja imao koncert u Beogradu s Željkom Joksimovićem. Taj spot bit će objavljen iduće sedmice. Bilo je to simpatično iskustvo. U Atini sam imala i predivnu prijateljicu Anastaziju, uživale smo u ljepotama grada, međutim, nikad kao sada nisam poželjela da se vratim kući – iskrena je lijepa Tuzlanka.