VIJESTI

Ispovijest Jablaničanina: Uplašio sam se, ali morao sam spasiti tu djevojku!

Nakon što je iz Rajne izvukao 19-godišnjakinju

A. DUČIĆ

27.10.2016

Ramo Begović, 25-godišnjak iz Jablanice kojeg je njemačka javnost prozvala herojem nakon što je prije nekoliko dana u Diseldorfu riskirao život kako bi spasio 19-godišnjakinju od utapanja u rijeci Rajni, kazao je za „Dnevni avaz“ da se ni u jednom trenutku nije dvoumio da li da skoči u hladnu rijeku i zapliva za djevojkom koju je struja nosila sve dalje od obale.

Sve se dešavalo protekle subote, a kako su izvijestili mediji, djevojci je, u trenutku kada je prelazila most Oberkasel, mobitel iz ruke ispao u rijeku. U pokušaju da ga uhvati, pala je u devet metara dubok ponor, u hladnu Rajnu. 

Tražio pomoć

Begović, koji je uposlen kao recepcioner na kruzeru „Amadesu Silver III“, ispričao nam je da se u tom trenutku vozio biciklom, a kada je zastao da pozove roditelje u Jablanici, čuo je vrisak. Odmah je krenuo da zove pomoć. 

- Djevojka je bila prilično udaljena od obale, tako da joj nisam mogao dobaciti spasilački prsten. Tražio sam pomoć od mornara koje sam vidio, ali niko nije reagirao. Vrijeme je prolazilo, a ja sam neuspješno pokušao nagovarati ljude da pomognu. U tom trenutku ne razmišljate previše. Jednostavno sam skinuo odjeću i sa spasilačkim prstenom skočio u vodu - ispričao nam je Begović.

ramo-begovic

Begović: Hrabar čin

Ističe da se nakon izvjesnog vremena, zbog veoma hladne Rajne i jake struje, i sam uplašio za svoj život, ali „adrenalin je bio jači“.

- Uspio sam doplivati sam do nje i čvrsto je uhvatio. Bilo je veoma hladno. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja doplivali smo do jednog broda, odakle mi je neko pružio ruku. Čvrsto sam se uhvatio i oboje smo izvučeni – prisjetio se Begović.

Bez razmišljanja 

Iako ga u njemačkim medijima uveliko tretiraju kao heroja, skromno odgovara da je reagirao instinktivno, da o svom činu nije ni razmišljao. Na našu opasku da ne može baš svako za sebe reći da je nekome direktno spasio život, samo se stidljivo nasmijao.

Zahvalna porodica 

- Zahvalan sam Allahu, dž. š., da smo oboje živi izašli iz vode. Meni je drago da je i djevojka dobro i da nije pretrpjela posljedice. Kasnije su mi njeni roditelji i prijatelji zahvalili  - kazao nam je Ramo Begović.