VIJESTI

Bh. državljanki u vagini pronađena 23 grama heroina

Kuriri narkomafije u tijelima prenose drogu

E. Trako

27.10.2016

Bosna i Hercegovina ne posjeduje opremu za otkrivanje droge u tijelima kurira, takozvanih mula, koji na desetine kilograma narkotika za svog vijeka prenesu u države širom svijeta, istražuje „Dnevni avaz“. Krijumčarenje opijata uz pomoć kurira narkomafije decenijama je rak-rana svih graničara širom svijeta, a policijske službe rade na usavršavanju opreme za otkrivanje „gutača droge“.

Specijalna oprema

Ovakav način krijumčarenja narkotika poznat je već godinama, a mediji su često bilježili smrtne slučajeve mula koji su nastupili nakon pucanja kesa. Iz Granične policije (GP) BiH ističu da tek nakon sumnje službenika da se u tijelu osobe nalazi droga, za detekciju koriste medicinski rendgen, i to posuđen od drugih službi. 

- Granična policija BiH ne posjeduje tu vrstu rendgen-uređaja među specijalističkom opremom, ali ima mogućnost da ih koristi u službama s kojima sarađuje - kaže Sanela Dujković, portparol GPBiH. 

Naši graničari imali su jedan slučaj koji se lako može dovesti u vezu s načinom koji koriste mule.

- Pripadnici Granične policije BiH u proljeće 2012. godine su zbog sumnje da je progutala drogu, odveli na pregled u Kantonalnu bolnicu u Orašju jednu bh. državljanku. Prilikom pregleda ginekolog je u njenoj rodnici našao prezervativ u kojem su bila 23 grama heroina - prisjetila se Dujković. 

U narkodilerskim krugovima upravo se gutanje droge smatra najsigurnijim načinom švercanja opijata. U martu ove godine u Španiji je uhapšen Litvanac koji je avionom došao u Barcelonu. Svjedoci su ga primijetili u metrou, nakon što se ustanovilo da je bez karte. Pao je na zemlju, počeo se tresti i pjeniti na usta. Sumnjalo se na različite bolesti, a naknadno je ustanovljeno da je u stomaku prenosio kokain.

sanela-dujkovic-3

Dujković: Saradnja sa službama

Kapsule kokaina

To mu je i presudilo. Paket sa 15 grama kokaina koji je prenosio u stomaku je pukao i okončao mu život. Patolozi su naknadno u tijelu našli 34 kapsule kokaina. 

- Prenošenje ilegalnih droga preko granica je posao koji može biti profitabilan koliko i poguban, a naročito je popularan u Španiji od izbijanja ekonomske krize – navodi se u jednom tekstu španskih medija. 

Mediji navode da kurir samo za jednu turu može zaraditi i više od 30.000 eura.

Kako rade mule

Droga (kokain, heroin) pakuje se u specijalne plastične ampule otporne na želučanu kiselinu, koje mule gutaju. S obzirom na to da tokom puta, koji često traje i duže od 24 sata, ne smije ništa ni jesti ni piti, jer bi se time pojačala želučana kiselina, mula se izlaže opasnosti da ga i najmanja količina droge koja iscuri usmrti. Koristeći laksative, mule izbacuju kesice iz organizma i do 48 sati nakon gutanja.

Slučajevi u svijetu o kojima su izvještavali mediji 

  • Godine 2014. policija i carinici u svijetu su uhapsili više od 100 mula s drogom sakrivenom u stomaku 
  • Brazilska policija uhapsila je u Sao Paulu dvadesetogodišnjeg Irca koji je u stomaku u Brisel nosio skoro kilogram kokaina u 72 kapsule 
  • Carinici su u Vašingtonu otkrili ženu iz Nigerije sa 2,27 kilograma heroina u 182 kapsule 
  • Italijan Roberto Palačoti (44) umro je u Peruu, a Roza Aljende u Madridu jer im je "eksplodirao" paket heroina sakriven u želucu