VIJESTI

Čedomir Jovanović za "Avaz": Alternativa putu u EU je neizbježan sukob!

Lider LDP-a Srbije

M. AŠČIĆ

27.10.2016

Dodjelom povelja i zahvalnica osuđivanim ratnim zločincima, vlast Republike Srpske nastavlja politiku koja unosi nestabilnost u region i dodatno komplikuje unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini. Kazao je ovo u razgovoru za "Dnevni avaz" Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Srbije.

Unutrašnje reforme

Jovanović je, komentirajući najnovije poteze vlasti u RS i predsjednika Milorada Dodika, istakao da BiH ima budućnost samo u procesu evropskih integracija, unutrašnjih reformi i unapređivanju odredaba Dejtonskog sporazuma. 

- Stotine hiljade ubijenih, protjeranih i nestalih građana svih nacionalnosti i vjeroispovijesti očito nisu bile dovoljno strašna opomena, i sada smo u situaciji da sve podsjeća na predratnu situaciju u bivšoj Jugoslaviji, samo što bi potencijalni sukob odnio još više žrtava i zauvijek izbrisao priliku da narodi na ovim prostorima žive u miru – rekao je Jovanović.

Svaki drugi put BiH, osim njene budućnosti u procesu evropskih integracija, vodi u neizbježan međusobni sukob, smatra lider LDP-a. Naglasio je da „ovakvi nacionalistički ispadi karakteristični za prošla vremena moraju prestati“.

Turbulentni odnosi

- Svaki drugi put cijeli region vodi u neizbježan međusobni sukob, koji u vrijeme turbulentnih odnosa između velikih sila nas sve zajedno stavlja u epicentar nestabilnosti. Pozivamo na razumijevanje specifičnosti na kojima je napravljena BiH, na očuvanje njene cjelovitosti i podsjećamo sve da mir na ovim prostorima nema nikakvu alternativu - rekao je Jovanović.

Referendum u znaku Dodika

Jovanović smatra da je organiziranje referenduma za vrijeme izborne kampanje, kojim je Dodik osigurao svoju pobjedu na lokalnim izborima, bilo samo poruka da će nacionalizam postati opet platforma ekstremističkih grupa i tačka okupljanja onih koji misle da su poremećeni odnosi između naroda njihova šansa. 

- Neodgovornost koja prati ovakve postupke karakteristična je za vlast koja nedostatak jasne politike i ekonomskih rezultata mijenja za ratnohuškačke nastupe i povećanje tenzija - kaže Jovanović.