PUTOVANJA

Najuspješnija turistička destinacija Maroka: Grad Chefchaouen tri puta godišnje boje u plavo

Žene grad boje ručno

Redakcija

27.10.2016

Nakon što su građanke marokanskog grada Chefchaouena odlučile da ga urede, ovo mjesto pretvorilo se u jednu od najuspješnijih turističkih destinacija u Maroku, piše BBC.

Srednjovjekovni grad Chefchaouen je jednom bio mjesto kroz koje se samo prolazilo usput. Žene u gradu došle su na ideju da ga oboje u plavo i tako su ga učinile zanimljivim turistima.

- Plavo u Chefchaoenu započelo je tek prije 20 godina. Tradicionalno, samo jedna oblast u gradu je bila plava, stari jevrejski dio grada. Sada se cijeli stari grad boji tri puta godišnje - rekao je lokalni vodič Abdeslam Mouden.

grad

Niko nije siguran zašto je ovaj planinski grad obojen baš u plavo. Neki kažu da je to spiritualna boja jevreja i muslimana, dok drugi vjeruju da je to priznanje planinskom izvoru koji je omogućio naseljavanje.

Alternativno pojašnjenje je da plavo tjera komarce, što je posebno korisno.

grad-2

Žene grad boje ručno, najčešće tokom noći, dok drugi spavaju. Međutim, nije cijeli grad plav. Gradska tvrđava i dalje je crvenkasto-narandžasta, a džamija ostaje bijela, ali to je zato što ih niko još nije obojio, tvrde mještani.