VIJESTI

Kako je dječak-magnet iz Gračanice postao planetarno popularan

O petogodišnjem Ermanu Deliću pišu i svjetski mediji

H. ČALIĆ

27.10.2016

Petogodišnji Erman Delić iz mjesta Malešići kod Gračanice, koji svojim tijelom kao magnetom privlači razne metalne predmete, a o kojem je „Dnevni avaz“ pisao još početkom godine, postao je ovih dana prava internetska senzacija. 

Više predmeta

Priču o Ermanu, nakon medija iz regiona, proteklih su dana prenijeli i britanski „Daily Mail“ i „Mirror“, koji su ga nazvali „ljudskim magnetom“. „Mirror“ je dječaka uporedio s Marvelovim junakom Magnetom, koji ima sposobnost da kontrolira magnetna polja.

Ekipa „Avaza“ jučer je ponovo posjetila porodicu Delić, čiji su članovi ranije na internetu objavili videosnimak kako se na dječakovo tijelo bukvalno lijepe kašike, kovanice, telefoni... 

Kazali su nam da za Ermanovu „svjetsku slavu“ još nisu čuli, ali i potvrdili da se, prema svemu sudeći, magnetizam u njegovom tijelu pojačao, jer se na njega sada može „zakačiti“ mnogo više predmeta nego kada smo ih prvi put posjetili.

erman-daily

Tekst o Ermanu objavljen na portalu "Daily Maila"

Ovaj petogodišnjak svoju čudesnu sposobnost otkrio je sam, krajem prošle godine, dok je gledao TV. Vidio je nešto slično u jednoj emisiji pa je iz radoznalosti po sebi počeo redati kašike i bio je u čudu kada su one ostajale čvrsto zalijepljene za njega.

Roditelji su ga odmah odveli ljekaru, ali on je utvrdio da je Erman potpuno zdrav i nije imao objašnjenje za ovu neobičnu pojavu.

- Svi smo se čudili i pitali kakva je to energija u njegovom tijelu da privlači metalne predmete. Tada smo na njega mogli naredati desetak kašika, viljuški, ponešto metalnog novca. Danas može privući onoliko predmeta koliko mi možemo redati, dok nam ne dosadi – kaže nam Ermanova majka Enisa.

Uči njemački 

Erman se, govori ona, zainteresirao za njemački jezik, koji uči sam. Već s lakoćom izgovara mnoge riječi, zna i brojati na tom jeziku, a sve je to naučio gledajući njemačke crtane filmove. Na rastanku nam je rekao da uči njemački jer će „kada poraste, tamo raditi”.