GLOBUS

Da bi Trump postao predsjednik, moralo bi se desiti čudo

Clinton uvjerljivo vodi

Redakcija

27.10.2016

Kandidatkinja demokrata na američkim predsjedničkim izborima Hillary Clinton nadomak je uvjerljive pobjede nad republikancem Donaldom Trumpom, pokazuje većina anketa.

Prema anketi agencije AP i Gfk, Clinton među vjerojatnim glasačima ima prednost od 14 posto, odnosno za nju će na izborima 8. novembra glasati 51 procent, a za Trumpa 37 posto.

Rezultati te ankete dali su joj najveću prednost nad Trumpom, mada joj i ostala istraživanja daju solidnu prednost.

Portal RealClearPolitics daje joj prednost od 5,6 posto, anketa Reutersa i Ipsosa pokazala je da će pobijediti s najmanje šest posto glasova više, dok prema anketi lista USA Today i Sveučilišta Suffolk ima prednost od 10 posto.

Jedino anketa LA Timesa daje Trumpu prednost od jedan posto, no ta je anketa sve vrijeme, zbog drugačijeg metoda, davala prednost republikanskom kandidatu.

Trump u Washingtonu, Clinton na Floridi

U međuvremenu su se oboje kandidata nastavljali obraćati biračima, pa je Trump nakratko prekinuo kampanju kako bi svečano otvorio svoj novi hotel u Washingtonu, dok Clinton nastavlja kampanju na Floridi, saveznoj državi koja bi joj mogla otvoriti vrata Bijele kuće.

Hotel u samome središtu američke prijestolnice otvoren je 12. septembra i republikanski kandidat je tog dana bio ondje sa svojim zaposlenicima, no tek je u srijedu službeno prerezao crvenu vrpcu.

Taj događaj službeno nije bio dio kampanje, ali ga je Trump iskoristio kako bi kritizirao Obamin sustav zdravstvenog osiguranja.

"Bilo je to kratko zaustavljanje u Washingtonu", istaknula je voditeljica Trumpove kampanje Kellyanne Conway, istaknuvši da je Trump u posljednja dva i pol dana imao 12 skupova na Floridi.

Istodobno je na Floridi demokratska kandidatkinja Clinton, poručivši tom prilikom kako njezin republikanski suparnik "potkopava temeljne demokratske vrijednosti SAD-a".

"Sumnjam da je ikad pročitao Ustav", kazala je.