BIH

Zašto CIK ne šalje dokaze protiv Abdića tužilaštvu

Nije prihvaćen prijedlog Suada Arnautovića

S. D.

27.10.2016

Centralna izborna komisija jučer nije prihvatila prijedlog Suada Arnautovića, člana CIK-a, da nadležnom tužilaštvu prijavi sumnju da je u slučaju ovjere kandidature Fikreta Abdića, osuđenog ratnog zločinca i pobjednika u utrci za načelnika općine Velika Kladuša na proteklim izborima, počinjeno krivično djelo.

O ovim sumnjama navodno postoje i spisi u CIK-u, koji pokazuju da se ime Fikreta Abdića nalazilo u Centralnom biračkom spisku (CBS) i dok je on bio na izdržavanju zatvorske kazne u Hrvatskoj, koja mu je izrečena za ratne zločine počinjene u BiH, a što zakon striktno zabranjuje.

Arnautović je kazao da je on tražio da CIK postupi u skladu sa stavom jedan člana 6.8 Izbornog zakona, ali da o tome jučer nije postignuta saglasnost.

- U tom članu kaže se da je CIK, ako smatra da je učinjeno krivično djelo koje se odnosi na izborni proces, dužan to djelo prijaviti nadležnom tužilaštvu. Iz stanja u spisu predmeta prilikom ovjere kandidata Fikreta Abdića postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično djelo, ali o tome treba odlučiti nadležno tužilaštvo - kazao je Arnautović za “Avaz“.

Na jučerašnjoj sjednici većina članova CIK-a odlučila je da će se Komisija o Arnautovićevom prijedlogu izjasniti naknadno, odnosno nakon što izvrši uvid u dokumentaciju u vezi s ovim slučajem.

Abdić je od 2002. do 2012. služio kaznu od 15 godina za ratne zločine u hrvatskim zatvorima, a nakon odsluženih deset godina pušten je na slobodu. 

S obzirom na to da mu je rješenje o isteku pune kazne datirano na 6. juni ove godine, nezakonito je bilo da se Abdić uopće kandidira za izbore, jer zakon zabranjuje da se zločinci nađu na CBS-u nakon dana raspisivanja izbora, što se u BiH desilo 4. maja.