VIJESTI

Završen prvi dio svjedočenja Fahrudina Radončića, sutra nastavak

U Palati pravde u Prištini

Redakcija

27.10.2016

U Palati pravde u Prištini zbog završetka radnog vremena završeno je i svjedočenje predsjednika SBB-a i delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Fahrudina Radončića u slučaju koji na Kosovu vodi EULEX protiv Nasera Keljmendija. Nastavak svjedočenja lidera SBB-a zakazano je za sutra u 9 i 30 sati.

Radončić je tokom svjedočenja odgovarao na pitanja tužioca Adrewa Hughesa. Tužioc je na početku ispitivanja Radončiću postavio pitanja o njegovoj ulozi tokom rata u Bosni i Hercegovini, odnosom sa Harisom Silajdžićem, o njegovoj vezi sa kabinetom kada je Silajdžić bio premijer, a Alija Izetbegović predsjednik, te poznanstvom sa Fikretom Muslimovićem, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ozbiljna pitanja

Također je upitan o odnosu Ramiza Delalića Ćele i Sefera Halilovića.

Radončić je kazao da je tokom rata u BiH bio član štaba vrhovne komade i u kabinetu komadanta vojske Halilovića, da sa Silajdžićem ima apsolutno dobro prijateljstvo od 1990-tih godina, te da su samo pojedina lažna "anonimna pisma" pokušala da ih konfrotiraju "na osnovu kojih mi smo se šalili".

Tužilac je potom od Radončića zahtjevao da odgovori na pitanja o njegovom poslovanju nakon rata u Bosni i Hercegovini, uključenost u medijima i nekretninama, te izgradnji objekata u Sarajevu.

Tužilac je potom počeo da pita Radončića kada se i kako upoznao sa Naserom Keljmendijem.

- Svi naši susreti su bili potpuno slučajni ili spontani - kazao je Radončić.

Tužilac je Radončića također pitao da li je pojedine nekretnine kupovao u kešu na šta je Radončić kazao:

- Ja bih od gospodina tužioca očekivao da postavi ozbiljna pitanja. Mi plaćamo sve preko računa, mi ne radimo s kešom.

Međutim, on je kazao da njegovo ime figurira na listi partnera i saradnika njegove kompanije.

Tužioca Hughesa je također interesirao navodni sastanak Radončića i Keljmendija.

- Ja i gospodin Keljmendi nikada nismo imali zakazani sastanak u hotelu Radon Plaza, posebno ne onaj sastanak o kojem spekulišu mediji gdje su prisustvovali i Ekrem Lekić, Naser Orić, Senad Šahinpašić i drugi. Taj se sastanak nikad nije desio - naveo je Radončić.

Kako je kazao lider SBB-a na Keljmendija ga je upozorio  bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH.

- Gospodin Raffi Gregorian me je upozorio tokom jednog sastanka u mojoj kancelariji da bih trebao da se pazim jer postoje neke sumnje oko Keljmendija. Poslije toga nismo više sarađivali sa gospodinom Keljmendijem - poručio je Radončić.

U kakvim je poslovnim odnosima bio, Radončić je odgovorio: "Kompanija 'Avaz' je od Keljmendija kupila određena vozila, a to su uradili direktori kompanije, ne ja lično".

- Mi smo imali prvi hotel sa pet zvjezdica nakon rata u Sarajevu za strance i htjeli su da hotel ima blinder. Naši su direktori pronašli da jedino ko legalno prodaje blinder u Sarajevu je gospodin Keljmendi - kazao je Radončić, u periodu od 2003. - 2005, prenosi RSE.

- Nisu tačni natpisi da je Keljmendi poklanjao vozila "Avazu" - naveo je Radončić.

Osim toga, dodao je Radončić, u sklopu poslovnih odnosa sa Keljmendijem, Keljmendi je od "Avaza" kupio rezidenciju na Ilidži 2004. godine.

Prekršena prava

Keljmendijev advokat, Besnik Beriša, izjavio je za RSE da je svjedočenje Fahrudina Radončića predviđeno da traje tri dana, do ponedjeljka.

- Ovo je prvi put da se on izjasni i objasni sve i da se odbrani. Tužilaštvo je prekršilo njegova prava. Iako je svjedok, on mora da dokaže da je ono što je Šejla Turković rekla laž. Ona je jedina koja ga je pomenula. Ona ima motiv protiv njega, jer smatra da je njen muž zbog njega uhapšen i kažnjen. Radi se o osveti. Šanse su da će danas svjedočiti cijelog dana. Očekujem da će moći da objasni sve - kazao je Beriša.

Radončićev pravni savjetnik, John Jones, ranije je podnio je zahtjev pred Osnovnim sudom u Prištini da se ime Fahrudina Radončića izbriše iz optužnice protiv Nasera Keljmendija, te da mu se omoguće mjere zaštićenog svjedoka.

Radončić je ranije rekao da se njegov poziv pred kosovskim sudom odnosi na poziv u svojstvu svjedoka.

- Sud EULEX-a je zabranio tužiocu Hughesu da me spominje kao optuženog već samo svjedoka - poručio je povodom tog slučaja Radončić.

Berisha: Vjerujem da će se na osnovu ovih dokaza rasvijetliti čitava stvar

Besnik Berisha, Keljmendijev advokat , izjavio je za “Avaz” kako smatra da je Radončić tokom prvog dana svjedočenja donio mnogo dokaza koji će pokazati da je Šejla Turković, supruga osuđenog zločinca Zijada Turkovića, lagala za vrijeme svog svjedočenja u predmetu protiv Keljmendija.

- Vjerujem da će se na osnovu ovih dokaza rasvjetliti čitava stvar, te da će se na osnovu toga uvjeriti Sud da su optužbe Tužilaštva ništa do čiste špekulacije i laži određenih individua – kazao je Berisha