BIH

Japan ustanovama u BiH donirao prvih 40 od ukupno 120 Toyota automobila

Donacija vlade azijske države

Fena

27.10.2016

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović danas je javnim ustanovama socijalne zaštite uručio ključeve za 10 vozila u salonu Toyote u Sarajevu, što je dio donacije vlade Japana.

- Preostalih 30 vozila, u okviru donacije koja se sastoji od 120 japanskih vozila, tokom sutrašnjeg dana isporučit ćemo ustanovama socijalne zaštite. To će pomoći osobama s invaliditetom, posebnim potrebama, djeci bez roditeljskog staranja i osobama treće životne dobi  da ublaže poteškoće s kojima se suočavaju – kazao je Osmanović na ceremoniji primopredaje.

Vijeću ministara BiH vlada Japana dodijelila je jedan od najvećih grantova od 7,2 miliona KM.

- Cilj granta je nabavka 40 vozila koji koriste ekološki čist dizel te 80 hibridnih vozila. U Sarajevo je stiglo 40 vozila, a ostala će doći iduće godine – kazao je ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa.

Dodao je da će vozila unaprijediti svakodnevni kvalitet života ranjivih  kategorija društva, a istovremeno doprinijeti zaštiti okoliša u BiH

Jednom godišnje korisnici granta će izvještavati vladu Japana o korištenju vozila.

Ovo je još jedan simbol prijateljstva  naroda BiH i Japana u okviru obilježavanja 20. godišnjice diplomatskih odnosa Japana i BiH.