CRNA HRONIKA

Zikrija Krkić iz Norveške za "Dnevni avaz“: Neću doći na suđenje zbog političkog pritiska

Nije se pojavio u Okružnom sudu u Banjoj Luci na početku ponovljenog suđenja

Autor:A. ALJIMI

27.10.2016

Nakon što je isprva oslobođen krivice da je iz automatske puške likvidirao Almira Redžića i Muharema Balića, povratnike u Trnopolje kod Prijedora, optuženi Zikrija Krkić nije se pojavio u Okružnom sudu u Banjoj Luci na početku ponovljenog suđenja, a on nam je u jučerašnjem telefonskom razgovoru iz Norveške kazao da neće doći u BiH jer sumnja u zakonitost postupka. 

Očev pištolj

- Neću doći zato što je novo suđenje naređeno zbog političkih pritisaka, a što nikada ne može biti pošteno. Prozivaju me više i sam ne znam za šta... Norveška me nikada neće izručiti, niko ovdje neće podići optužnicu protiv mene zato što nema razloga za to, a pogotovo na osnovu ovakvih dokaza. Trenutno sada moj advokat prevodi sve dokumente na norveški i onda ćemo ići dalje. Obratio sam se Norveškoj za pomoć - kazao je jučer Krkić. 

On je naveo da je tokom suđenja nazivan vehabijom, teroristom, islamistom, ubicom...

- Sve su mi to govorili, a ja sam samo nevin čovjek. Prisiljavali su me da priznam ta ubistva u kafani. U kafane nikada ne ulazim i nemam veze s tim stvarima. U Bosnu sam došao tada iz Norveške jer mi je otac doživio moždani udar i da oženim sina. Priznajem da sam pucao iz očevog pištolja tada za Bajram. Mene su uhapsili u Prijedoru kada sam krenuo da kupim namirnice - rekao je Krkić.

Ispričao nam je da su ga policajci odveli u Policijsku stanicu Prijedor, gdje su od njega tražili priznanje. 

- Otac je imao dozvolu za pištolj, a rekao sam im i da ima i pušku pumparicu u kući. Navečer su došli i rekli: „Ti si kriv, sada smo ti i sina uhapsili.“ Rekli su da će sada on odgovarati zato što ja neću da priznam. Svezali su me za radijator i čitavu noć sam tako visio. Ujutro je došao advokat, jer je familija zvala Norvešku ambasadu pa su našli advokata. Odmah su me odvezali kada je on došao - ispričao je Zikrija. 

Advokat mu je tek tada otkrio da se zbog njegovog hapšenja digla velika prašina te da ništa ne govori policajcima, a nakon toga policajci su Zikriji kazali da može ići kući.

- Kada sam krenuo ka vratima, došao je neki čovjek i rekao: “Zvali su iz Banje Luke i rekli da ga zadržimo.'' Ušli su neki s čarapama na glavama, svezali me i odvezli u Banju Luku. Kada sam izašao tamo iz kombija, vidio sam „milion“ novinara - rekao je Krkić.       

Njega su, kako nam je kazao, ostavili u nekom podrumu, a za to vrijeme je državom odjeknula vijest da je sve priznao te da je istražiteljima predao automatsku pušku, što su svi mediji prenijeli. 

- To nije bila istina, samo sam šutio, ništa nisam priznao, jer ništa nisam ni uradio. Nakon nekoliko minuta došao je tužilac. Izvinjavao mi se zbog te priče o priznanju. Došli su iz Ambasade pa su mi dali da jedem. Advokat je rekao da Tužilaštvo ima DNK s čahura iz kafane i da su ga poslali na analizu - kazao je Krkić. 

Nakon toga su mu odredili pritvor, uz objašnjenje da se čeka nalaz DNK. 

DNK analiza 

Od njegovog puštanja na kraju nije bilo ništa pa je počelo suđenje. Tužilac je tvrdio da je Krkićev sivi Golf s norveškim registarskim oznakama viđen na mjestu zločina te da postoje barutne čestice i čahure koje ga povezuju s krivičnim djelom. Međutim, kako nam je on kazao, svi svjedoci su potvrdili da se nije radilo o sivom, već bijelom vozilu. 

- Ljudi su govorili u sudnici da me nikad nisu vidjeli i gazda kafane Irfan Redžić im je rekao da nije Golf u pitanju. Rekli su da su pronašli i barutne čestice na meni, ali ja nisam nikad ni negirao da sam pucao, ali za Bajram. Vještak koji je radio DNK analizu jasno je potvrdio da se DNK s čahure ne poklapa ni s mojim ni sa sinovim. Oslobođen sam, ali oni sada hoće nepošteno i nazor da me osude - požalio se Krkić. 

Advokat preminuo

- Familija je našla advokata iz Banje Luke Miroslava Mikeša. Kaže on meni: “Tvoj je slučaj otišao u politiku, nema veze s Krivičnim zakonom. Ako to budemo čeprkali, otići će visoko, a ti si nadrljao. Mi ćemo to na godinu-dvije s njima pa ćemo te prebaciti u Norvešku, neka te tamo oslobađaju, ali ovdje ne može.” Rekao sam mu da ja nisam ništa uradio, a on meni kaže džaba. Pred podizanje optužnice došao je advokat i kazao: ”Našao sam DNK analizu, što su sakrili, kada se potvrdi da nisi ti, ideš kući.” Poslije dan-dva moj advokat je umro i sve mi se srušilo - priča Krkić.

Poveznica s terorizmom

Pitali smo Krkića šta misli zašto ga Tužilaštvo povezuje s terorizmom.

- Nikada nisam bio pod istragom za terorizam niti sam ikad saslušavan zbog toga. To je zbog toga što nosim bradu, ali to je moj izbor, moja brada nikoga nije povrijedila. Zato je tužilac i forsirao na sudu da su dvojica ubijenih ateisti i sve je svedeno na vjersku osnovu. Pitao me znam li Bilala (Bosnića, op. a.), rekao sam da ga znam, pozdravim se s njim i ništa više. Poznajem i ratne zločince pa me niko nije pitao za njih. Bio sam u Omarskoj i na Manjači. Poslije toga sam otišao na liječenje u Norvešku i, kada sam se izliječio, došao sam u Armiju RBiH i bio do kraja rata - rekao je Krkić.