REGION

Bošnjaci, Albanci i Hrvati u Crnoj Gori pripremaju platformu za pregovore o vlasti

Značajnija podrška općinama i veća zastupljenost manjina u državnim institucijama

Al. B.

26.10.2016

Do kraja sedmice trebali bi biti definirani zahtjevi i okončana izrada platforme Bošnjačke stranke, Koalicije "Albanci odlučno" i Hrvatske građanske inicijative, s kojima će se ući u finalizaciju dogovora o uspostavi nove crnogorske vlasti.

Kako saznaje "Avaz", članovi radne grupe koja priprema ovaj dokument su politički direktor BS Suljo Mustafić, te nosioci lista Koalicije "Albanci odlučno" i HGI-a na proteklim izborima Nemci Nimanbegu i Adrijan Vuksanović.

Platforma se priprema bez istupa u medijima, ali će se tražiti značajnija podrška lokalnim zajednicama u kojima žive Bošnjaci, Albanci i Hrvati, te veća zastupljenost manjinskih naroda u svim državnim institucijama.

Očekuje se da predstavnici manjinskih naroda postignu dogovor sa DPS-om Mila Đukanovića, strankom sa kojom su u proteklom periodu trasirali put ka EU i NATO-u, ali zvanična potvrda ovakvog opredijeljenja ovisit će od razgovora po okončanju izrade platforme.

Prema rezultatima izbora u Crnoj Gori upravo su BS, Koalicija "Albanci odlučno" i HGI tas na vagi između trenutno vladajuće Demokratske partije socijalista i četiri opozicione stranke.