KOLUMNE

Crveni kartoni

Komentar dana

Piše: Edin Skokić ([email protected])

27.10.2016

Članovi Bundestaga Josip Juratović i Mariluiz Bek (Marieluise Beck), u izjavama za “Avaz”, istakli su kako su svjesni činjenice da postoje kočničari evropskog puta BiH, koji se zalažu za deklarativne, ali ne i za konkretne promjene. 

Klizeći startovi, pogotovo sleđa, kažnjavaju se crvenim kartonima u svijetu nogometa. No, proklizavanje na evropskom putu BiH, koji je neminovan i koji nema alternativu, etiketiranim kočničarima donijet će samo jedno – sudske procese. Možda u tom grmu leži kompletna golgota konstitutivnih, ali i ostalih naroda u BiH. 

Zastoji na evropskom putu za neke su očigledna kupovina vremena koja, nažalost, ima nesagledive posljedice. Dok kočničari odugovlačenjem procesa integracije pokušavaju trenutno spasiti vlastitu kožu, mladi i obrazovani ljudi odlaze glavom bez obzira i s kartom u jednom pravcu. 

No, kada se klupko počne odmotavati, pogotovo ono koruptivno, kada budu uspostavljena nova pravila igre, kočničari i njihovi sateliti neće imati izgleda za opstanak u “centrima moći”. 

Pomaka na evropskom putu zasigurno je bilo, ali ono što je u prethodnih dvadesetak godina urađeno, faktički ima učinak elementarne nepogode, koja sve više poprima oblike katastrofe. Govore to brojni statistički pokazatelji, poput onih izvedenih iz popisa stanovništva 2013. godine, koji ukazuju na trend nezaustavljivog odlaska mladih iz BiH. 

Juratović i Bek su nagovijestili nam da se moramo suočiti sa stvarnošću. Izgubljeno je dragocjeno vrijeme, isparile su mnoge iluzije, te je stoga sazrelo vrijeme da se s riječi prijeđe na djela. Region galopira ka euroatlantskim integracijama, dok je naše kaskanje na tom putu pogubno za državu i njene građane. Ako naš evropski put nema alternativu, onda i klizeći startovi kočničara moraju biti kažnjeni crvenim kartonima!