VIJESTI

Preimenovanja škola i ulica u Sarajevu: OŠ Dobroševići postala OŠ Mustafa Busuladžić

Skupština Kantona Sarajevo usvojila Prijedlog odluke o izmjeni naziva

Fena

26.10.2016

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog odluke o izmjeni naziva Osnovne škole "Dobroševići" na području općine Novi Grad u Javnu ustanovu Osnovna škola "Mustafa Busuladžić".

Nadležni organ dužan je u što kraćem roku izmijeniti naziv ove javne ustanove.

Zastupnici Naše stranke, SDP-a i Demokratske fronte napustili su sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo prije glasanja po tački dnevnog reda o imenovanju osnovne škole uDobroševićima po Mustafi Busuladžiću.

- Riječ je o propagatoru fašizma koji je širio glavni nacistički mit pišući 1944. godine, u jeku genocida nad Jevrejima u Evropi, pa i na ovim prostorima, o Jevrejima kao špekulantima, prevarantima i izrabljivačima, koristeći jezik mržnje kao što je "židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena i lihvarenja" te izražavajući zadovoljstvo što je "Židova nestalo iz čaršije!". U isto vrijeme, veličao je Hitlerove ideje o novom svjetskom poretku propagirane u knjizi Mein Kampf - kazali su zastupnici SDP-a, DF-a i NS-a.

Zastupnici Skupštine usvojili su danas i Prijedlog promjene naziva ulice 'Fazilin sokak',na području općine Stari Grad, u 'Sedrenik sokak'. I ovaj naziv će nadležni organ izmijeniti u što skorijem periodu.

Usvajanjem ovih prijedloga završena je 21. sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.