VIJESTI

Od raka dojke 105 oboljelih u TK, među njima i četiri muškarca

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo za 2015.

A. HADŽIĆ

26.10.2016

Prema podacima registra Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, 2015. godine registrirano je 105 pacijenata oboljelih od karcinoma dojke, od kojih 101 žena i četiri muškarca.

Kasno za liječenje

Majda Sarihodžić, rukovoditeljica Službe za socijalnu medicinu u Zavodu, ističe da vrlo lako ovaj broj može biti i veći, jer, nerijetko, neke zdravstvene ustanove u TK ne dostave podatke o broju oboljelih.

majda-sarihodzic

Sarihodžić: Dugo kriju problem

- Najviše novooboljelih i prošle godini registrirano je u Tuzli, dok se taj broj u općinama Kantona kreće u nekom desetogodišnjem prosjeku. U prošloj godini, od karcinoma dojke u Tuzlanskom kantonu umrlo je 59 pacijenata. Doduše, niko nema podatke koliko se pacijenata trenutno liječi od ove opake bolesti. Imate pacijentice koje dugo kriju da imaju problem i, kada se konačno jave ljekaru, to obično bude kasno za izlječenje. Stoga i mi u Zavodu za javno zdravstvo činimo sve na podizanju svijesti kod žena, da redovno odlaze ljekaru i kontrolišu se. Mnoge žene izliječile su se zahvaljujući ranom otkrivanju raka dojke - kaže dr. Sarihodžić. 

Stalni porast

Radiolog Amila Halilčević iz Tuzle ističe da nema pravila kada je u pitanju karcinom dojke.

amila-halilcevic

Halilčević: Zabrinjavajući trend

- Osim što je taj broj u stalnom porastu, zabrinjavajuće je da sve više obolijevaju mlađe osobe. Ove godine otkrila sam karcinom dojke kod pacijentice koja je imala tek 20 godina. Također, imala sam pacijentice koje su od karcinoma oboljele u fazi dojenja. Nerijetko se dogodi da žena kod koje otkrijemo karcinom ima 30-40 godina. Većina onih kod kojih je ova bolest na vrijeme utvrđena danas su žive i zdrave žene. Zato i ovaj put molim žene da redovno odlaze na kontrolu. Bez obzira na to gdje, važno je samo da se kontrolišu - kaže prim. dr. Halilčević.