BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Kompleks koji podsjeća na krvavu historiju našeg naroda

Nastavljena sadnja Memorijalne šume 8372 kod Goražda

Al. B.

26.10.2016

Predstavnici Goraždanskog muftijstva – imami, glavni imami i predsjednici Medžlisa IZ sa područja jugoistočne Bosne, radnici JP "Bosanskopodrinjske šume", kao i dio ministara i poslanika u BPK Goražde, zasadili su 99 sadnica smrče i jasena u Memorijalnoj šumi 8372 iznad sela Posestra kod Goražda.

Kompleks koji niče kako bi sačuvao sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici do kraja jeseni bi trebao imati 4.000 od 8.372 sadnice, od kojih će svaka simbolizirati jedan ugašen nevini ljudski život.

- Naš projekat Memorijalna šuma 8372 govori zapravo o nama i našem odnosu prema samima sebi. U realizaciji kompletnog projekta nema ničega što nije potpuno civilizacijski, potpuno ljudski, potpuno moderno, tim prije što to radimo za šehide Srebrenice i za naše podsjećanje na ono što su oni i njihove porodice preživjeli tamo. To nam daje dodatni motiv da nastavimo – istakao je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Prema riječima Mubere Suljić iz JP "Bosanskopodrinjske šume", druga, jesenja faza sadnje podrazumijeva pošumljavanje površine od 1,34 hektara.

- U dosadašnjem periodu završen je centralni dio sa Cvijetom Srebrenice, kao simbolom genocida, uređen je put, postavljene klupe, kante za otpatke i info table, a tokom proljetnog pošumljavanja zasađeno je 400 sadnica smrče i 300 sadnica divlje trešnje. Cilj je da sačuvamo sjećanje na nevine Srebreničane, na krvavu historiju našeg naroda, pa zbog toga projekat nosi i posebnu duhovnu težinu. Naša je želja da učestvuje što veći broj institucija i građana, pa je zato je princip da jedna osoba zasadi po jednu sadnicu, a u narednom periodu će se omogućiti da to urade i građani izvan BPK Goražde – kaže Suljić.

Premijer BPK Goražde Emir Oković kaže kako je kompleks iznad sela Posestra regulacionim planom proglašen prostorom od posebnog značaja. Realizacija projekta koji ima historijski, ali i ekološki značaj, trajat će do proljeća 2018. godine.