BIH

Špijunski rat na Balkanu: Jesu li Rusi spremali nemire u Crnoj Gori

Nakon pokušaja državnog udara

Autor:F. VELE

26.10.2016

Nakon što su sigurnosni organi Srbije došli do, kako je saopćeno, nepobitnih i materijalnih dokaza da su u Srbiji pripremane različite ilegalne aktivnosti za teritoriju Crne Gore, što je preksinoć potvrdio premijer Srbije Aleksandar Vučić, ostaje bez odgovora pitanje ko i zbog čijih interesa nastoji da destabilizira Crnu Goru. 

U zraku visi i pitanje kakva je uloga Rusije u posljednjim događajima i jesu li Rusi direktno htjeli nemire u tom dijelu Balkana.

Izazivanje sukoba

Osobe koje je Srbija razotkrila pratile su premijera Crne Gore Milu Đukanovića, a za to su navodno korištena moderna sredstva, a pronađene su uniforme i goleme svote novca. 
Premijer Vučić izjavio je sinoć da je visoki funkcioner Uprave kriminalističe policije Srbije o davao operativne podatke stranim službama i da se protiv njega vodi postupak. 

Međutim, upitnike nad glavama izazvao je jučer ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović tvrdnjom da razotkriveni visoki funkcioner duže vrijeme sarađivao sa obaveštajcima jedne zapadne službe! 

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je jučer da postoji snažna uključenost stranog faktora kada je u pitanju proces parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. 

milo

Đukanović: Na meti opasnih grupa iz inozemstva

 - Nisu akademici ubili Đinđića, nego su poslužili nekome. E, sad smo došli do toga kome su ovi služili, pa ćemo da vidimo kome su još služili i s kim su još sarađivali, što tajno što javno, što prešutno, što dogovorima u Beogradu, a što u Moskvi ili na nekoj drugoj adresi sa koje još nema jasnih signala. Ali, doći ćemo do svega - rekao je Đukanović, prenose mediji.

Zlatko Vujović, politički analitičar i direktor Centra za monitoring kaže za "Avaz" da Crna Gora prolazi kroz proces destabilizacije s ciljem zaustavljanja procesa pridruživanja NATO savezu. 

zlatko-vujanovic1

Vujović: Agresivnost protivnika

- Prilično zabrinjavajuće zvuči informacije o pokušaju izazivanja sukoba. S druge strane, raduje da smo izbjegli nemili scenarij. Za očekivati je da nakon kratkog zatišja politički subjekti pod raznim uticajem Rusije pokrenu aktivnosti na nepriznavanju rezultata izbora, te daljoj političkoj destabilizaciji. Stoga je veoma važno da proces ratifikacije što skorije okonča - tvrdi Vujović za "Avaz".

Njegovo rastezanje samo dodatno izaziva agresivnost protivnika članstva Crne Gore u NATO-u, kako onih u Crnoj Gori, tako i onih van nje.

-  Po prvi put smo na izborima u Crnoj Gori imali angažovane igrače van regiona koji su pokazali izdašnost u novcu, ali i agresivnost u metodama. Za očekivati je, ipak, da nakon ratifikacije spuste se tenzije, koje su planski izazvane - smatra on.

Smetnja Rusiji

Direktor Centra za regionalizam i politički analitičar Aleksandar Popov kaže da zbunjujuće djeluju informacija ministra Stefanovića, jer "Zapadu nije stalo da ruši režim u Crnoj Gori". Ostaje, veli, da se pitamo kome jeste stalo.

popov

Popov: Zapadni kurs

- Ako nekome ide u korist da Đuaković ode sa vlasti, to je očigledno Rusija. On je, mimo onog što se od njega očekivalo obzirom na tradiciju veza Crne Gore i Rusije, uveo sankcije Rusiji, u skladu s politikom EU. Također, Crna Gora je na pragu ulaska u NATO, na stabilnom je evropskom putu. Crna Gora se u potpunosti okrenula Zapadu i to itekako smeta Rusiji, oni bi rado spriječili takav scenariji. Rusija želi vratiti utjecaj u regionu. Nije samo ona već i neke druge nekadašnje sile kao što je Turska kad je riječ o BiH - kazao je Popov za "Avaz".

Prema njegovim riječima, Srbija balansira, jer želi da sačuva dobre odnose sa Crnom Gorom, a u budućnosti se to i može očekivati.

Đuranović: Rusija je imala motiva

Draško Đuranović, glavni i odgovorni urednik podgoričke "Pobjede", kaže da je srbijanski ministar Stefanović govorio o curenju informacija, a da je Vučić potvrdio ključne nalaze Specijalnog tužilaštva Crne Gore.

- Sve ovo potvrđuje da je situacija bila ozbiljna nego je izgledalo i Specijalnom tužilaštvu i službama. Vučić govori o još jednoj grupi koja je platila kretanje premijera Crne Gore, te da su u sve upleteni elementi inostranog tipa. Kada se govori o inostranim službama, treba postaviti pitanje koja služba bi imala motiva za takvo nešto. Onda dolazimo do izjava koje su se čule u Kremlja. Imamo na kraju izjave iz Rusije da će Crna Gora žestoko platiti svoju  prozapadnu politiku. Sa stanovišta političke konotacije, kada Vučić pominje službu sigurno ne misli na Zapadnu - kazao je Đuranović, ukazujući na moguće konekcije Rusije sa radikalnim elementima Srbije i crne Gore.

Jovanović: Nisu zapadne službe, već Rusija

 Lider LDP Čedomir Jovanović zatražio je održavanje posebne sjednice Skupštine Srbije posvećene sigurnosnoj situaciji u toj zemlji, jer je ono što se desilo u Crnoj Gori, poruka Vučiću, njegovoj vladi i Srbiji. On je kazao da to nisu sigurno zapadne obaveštajne službe, jer njima nije cilj udaljavanje od Evropske unije i NATO, već da tako nešto odgovara samo Rusiji. 

"Protiv Srbije se vodi najbrutalniji rat. Nama se ne dozvoljava da živimo normalan život, da uđemo u EU i da se približimo NATO-u, iza svega toga stoji Rusija. To ne smemo da ignorišemo", rekao je Jovanović. 

Jutarnji list: Moguće je da iza svega stoji Rusija

U analizi svega što se trenutno dešava između dvije države - Srbije i Crne Gore - Jutarnji list navodi kako vrlo moguće da iza špijunskog rata koji se vodi u sigurnosnim sistemima dvije države stoji Rusija. List navodi da je upravo težnja Crne Gore da pristupi EU i nedavno zeleno svjetlo koje je dobila za pristup NATO dovoljan motiv za Rusiju da se uključi kako bi zadržala svoje interese.