TUZLANSKI KANTON

Tuzla: Kroz igru i pjesmu otvoren 13. festival “Vezeni most“

Progam bogatiji nego prošle godine

M. Mu.

26.10.2016

Izložbom ilustracija autorice Ivane Ćurić na kojima prevladavaju motivi života, djece, škole, razigranih životinja, te bogatim programom koji su izveli učenici nekoliko tuzlanskih škola i vrtića, danas je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli otvoren 13. festival “Vezeni most “, posvećen dječijoj književnosti.

Festival je otvorio Dejan Aleksić, prošlogodišnji dobitnik nagrade “Mali princ“, istakavši da je “Vezeni most“ najotvoreniji most na svijetu.

- Kad god učinite nešto dobro za djecu, bilo da se okviri tog dobra prostiru na jednu ulicu, jedan sokak, ili na čitavu državu, uradili ste nešto što će se deserostruko vratiti. Sama činjenica da jedan festival ove vrste postoji 13 godina nam govori o tome da je on vrijedan i vrijedniji zbog toga što simbolizuje nešto na što mi nismo navikli. To je potreba za kontinuitetom – naglasio je Aleksić.

Kako je kazao Šimo Ešić, direktor festivala, festival je ove godine bogatiji nego ranijih godina.

- Neke od tih prilika koje smo dobili, gostovanjem pisaca, iskoristili smo na taj način da smo umnožili njihove nastupa na više mjesta. Tako da ćemo u toku ova tri dana imati više od 20 susreta djece sa piscima. Promocija novih dječijih knjiga. I to je obogatili program – istakao je Ešić.