VIJESTI

BH-Gas, Sarajevogas i Toplane spremni za zimski period i sezonu grijanja

Prihvaćena informacija o pripremljenosti

Autor:Fena

26.10.2016

Vijećnici Grada Sarajeva su prihvatili i informaciju o pripremljenosti javnih komunalnih preduzeća i drugih službi za zimski period.

JP BH-Gas je spreman za zimsku sezonu. Ugovor s ruskim isporučiocem prirodnog gasa Gazprom Export je produžen do 31.12.2016. godine. Očekuje se da Energoinvest i BH-Gas u novembru  nastave pregovore s ruskim isporučiocem za isporuke prirodnog gasa u 2017. godini.

Kako je u izvještaju istaknuto, ostaje problem rješavanja ratnog duga, 104,8 miliona američkih dolara, odnosno, otplate duga na dogovorenom nivou od 5 USD/1.000 Nm3.

Iz BH-Gasa podsjećaju da postoji problem oko navedene otplate, jer potrošači u RS-u ne plaćaju ovaj iznos, pošto ne postoji odluka Vlade RS-a. Ovo može proizvesti određene probleme u  pregovorima s ruskim isporučiocem.

BH-Gas ima potpisane dugoročne ugovore o transportu prirodnog gasa kroz Republiku Srbiju i Mađarsku, a također svake godine s transporterima potpisuje i anekse u kojima se definiraju povoljniji uvjeti transporta, shodno planiranoj potrošnji.

BH-Gas je izvršio i pregled i servisiranje svih vlastitih objekata na magistralnom gasovodu radi sigurnosti kontinuiranog snabdijevanja svih potrošača u BiH, te će u skladu s ugovornim obavezama, osigurati naručene količine prirodnog gasa.

Diskontinuitet u potrošnji Sarajevogasa (ljeto-zima) predstavlja poseban problem u ugovorima o transportu prirodnog gasa. Kako bi se izbjeglo plaćanje dodatnih penala za zakupljeni, a neiskorišteni kapacitet, neophodno je da za dane ekstremno niskih temperatura, kao i u slučaju više sile (eventualnih havarija i redukcija od isporučioca i transportera) osigurati dovoljne količine alternativnih goriva za KJKP Toplane.

Preduzeće Sarajevogas je izvršilo sve pripreme i dovelo gasni sistem u punu pogonsku i tehnološku spremnost, te nastavlja realizaciju planiranih aktivnosti na očuvanju dostignutog nivoa sigurnosti i zaštiti distributivnog gasnog sistema.

Pripremne aktivnosti Sarajevogasa za ovu sezonu grijanja su podrazumijevale tekuće i investiciono održavanje gasne mreže, zamjenu zastarjelih regulaciono-mjernih setova, priključaka i vertikala, konverzija kotlovnica u javnim institucijama prije svega, a potom i kod svih korisnika.

Također, prema informaciji, i Toplane će spremno dočekati zimu. Izvršen je kompletan remont kotlovskih postrojenja, toplotne podstanice, distributivne mreže, mjerila utroška toplotne energije. Sva postrojenja su u potpunosti spremna za normalnu funkciju.

Iako je bila tek informacija koju su preduzeća Toplane, Gras, Sarajevogas, BH-Gas, Rad, Vodovod i Kanalizacija, prezentirali vijećnicima, nekoliko je vijećnika izrazilo nezadovoljstvo informacijom koju su dobili od ViK-a i Rada.

Vijećnik Velija Katica smatra da informacije o stanju vodovodne mreže uopće nisu tačne jer vode  nema u dovoljnim količinama i da nije rekonstruirana vodovodna mreža.

- Kada govorimo o „Radu“, oni ništa ne rade, a za posao ih građani vrlo dobro plaćaju, a oni bi trebali bolje da odgovore zadatku - kazao je Katica.