SPORT

Sutra počinje peti Simposar

Sarajevo domaćin sportsko-stručnog seminara

Autor:Fena

26.10.2016

Međunarodni sportski simpozij "Simposar 2016" bit će otvoren sutra u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Ovaj sportsko-stručni događaj, peti po redu, trajat će tri dana a i ove godine će u Sarajevo dovesti velika sportska imena koji će podijeliti svoja iskustva.

Direktor i osnivač simpozija Sabahudin Topalbećirević kazao je da događaj iz godine u godinu napreduje i da mu je namjera dovoditi vrhunske sportiste.

- Ti ljudi nastoje prenijeti svoja iskustva koja su bogatstvo za svakoga. Mislimo da mnogo znamo, ali nije baš tako. Moramo koristiti tuđa iskustva da bismo unaprijedili sport - rekao je Topalbećirević na pres-konferenciji.

Dodao je da je BiH rasadnik talenata, ali se bez mukotrpnog rada on ne može biti realiziran.

- Namjeravamo biti novi Sarajevo film festival, ali ako to ne uspijemo nije loše biti ni srebreni - zaključio je Topalbećirević.

Dvostruki košarkaški prvak Evrope s Jugoplastikom (POP '84, Split) i Cibonom Željko Pavličević bio je učesnik simpozija i prije dvije godine.

- U subotu sam se vratio iz Japana, a jedan od razloga je bio i ovaj simpozij. Ne smijemo biti prepotentni i misliti da sve znamo, moramo usvajati znanje. Ovaj simpozij je druženje, razmišljanje o sportu i platforma koja može pomoći u regeneraciji sporta na ovim prostorima - smatra Pavličević.

Učesnik simpozija, trener mlade košarkaške reprezentacije SAD-a Don Showalter, koji je neporažen u 45 utakmica sa američkom selekcijom, objasnio je kako je došlo do saradnje i njegovog prisustva na ovogodišnjem simpoziju.

- Topalbećirevića sam upoznao u Španiji na Svjetskom prvenstvu za U-17 košarkaše, i poslije toga smo ostali u kontaktu. Odmah smo nakon toga razradili planove. Naši igrači znaju za vašu U-17 reprezentaciju. Gledali smo snimke vaših momaka i moji igrači su bili impresionirani kada smo im pokazali snimke slavlja nakon trijumfa. Voljeli bismo igrati protiv BiH - rekao je Showalter.

Pohvalio je bh. košarkaše Jusufa Nurkića i Džanana Musu za koje smatra da je pred njima svijetla budućnost. Podijelio je iskustva o radu s najboljim košarkašem današnjice LeBronom Jamesom.

Učesnici ovogodišnjeg Simposara će biti između ostalih predsjednik Nogometnog saveza Hrvatske Davor Šuker, novinar Božo Sušec, Željko Pavličević, specijalista klinike u Kataru Nebojša Popović, direktor za sigurnost u NK Dinamo Krešimir Antolić...