VIJESTI

Položeno cvijeće i odata počast žrtvama stradalim na Kazanima

Navršile se 23 godine od zločina

Autor:Fena

26.10.2016

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i predsjednik Upravnog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) „Prosvjeta“ Sarajevo Dejan Garić danas su obišli lokalitet Kazani, na obroncima Trebevića, gdje su položili cvijeće i odali počast žrtvama stradalim na tom lokalitetu prije 23 godine.

- Danas se navršavaju 23 godine od stravičnog zločina na Kazanima - podsjetio je Dunović iskazujući poštovanje žrtvama na lokalitetu gdje je ubijen još neutvrđeni broj građana srpske nacionalnosti i drugih građana Sarajeva.  

Ističe da je neophodno razbiti 'zid šutnje' koji se veže za Kazane, te da Sarajevu treba spomenik na ovom lokalitetu.

Dunović navodi da su izvršioci zločina na Kazanima pojedinci iz redova Armije RBiH te da je među ubijenima bilo i pripadnika Armije, odnosno građana koji su branili grad Sarajevo.

- Iz toga razloga smatram da o tome treba pričati otvoreno i da niko ne treba da štiti zločince - kazao je potpredsjednik FBiH, zalažući se za jasno iskazivanje stava u vezi s tim i procesuiranje odgovornih.

Istovremeno, podsjetio je  da je njegov prethodnik (Svetozar Pudarić) pokrenuo inicijativu za izgradnju spomenika na Kazanima, ali i da dosada na tom planu ništa nije učinjeno, adresirajući odgovornost za kašnjenje u vezi s tim na Gradsko vijeće Sarajeva.

Sjećanja na žrtve evocirao je i predsjednik UO SPKD „Prosvjeta“ Dejan Garić, navodeći da se na ovaj način odaje počast svim onima koji su ubijeni, stradali ili nestali na ovom lokalitetu, zalažući se za obilježavanje mjesta stradanja na dostojanstven način.

Pozvao je nadležne institucije da procesuiraju sve odgovorne za stradanje nevinih žrtava na Kazanima, ali i na svim drugim lokalitetima.    

Polaganjem cvijeća i minutom šutnje počast žrtvama na lokalitetu Kazani danas su odali i predstavnici Grada Sarajeva i Srpskog građanskog vijeća - Pokreta za ravnopravnost, kao i Svetozar Pudarić, koji je bio na poziciji potpredsjednika FBiH u proteklom mandatnom periodu.    

Podsjetimo, prema raspoloživim informacijama, dosad nije utvrđen tačan broj Sarajlija ubijenih na Kazanima, a u međuvremenu su na ovom lokalitetu ekshumirani posmrtni ostaci 29 osoba.

Za zločine na Kazanima odgovornim se smatraju Mušan Topalović Caco i pripadnici njegove Desete brdske brigade. Topalović je ubijen pri pokušaju bijega 1993. godine.

U vezi sa zločinima na Kaznima dosad je osuđeno 14 pripadnika Desete brdske brigade, a još je aktuelno suđenje Samiru Bejtiću, koji se tereti za ratni zločin počinjen na ovom lokalitetu.