VIJESTI

Stanić: Sve u vezi prisluškivanih razgovora Salihovića rađeno u skladu s zakonom

Direktor SIPA-e na Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost biH

S. D.

26.10.2016

Burnu raspravu na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH izazvala je rasprava na današnjoj sjednici ove Komsiije o Informaciji Ministarstva sigurnosti BiH o tome jesu li i dokazi u vezi s transkriptima presretnutih razgovora koji ozbiljno inkriminiraju rad i postupanje suspendiranog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića prikupljeni u skladu sa zakonom. Ocijenjeno je da su dokazi prikupljani zakonito, no informacija nije primljena k znanju jer iako je pet članova Komisije bilo za (DF, SDS, SDA), jedan protiv (SNSD), zbog nedostatka glasova iz reda hrvatskog naroda, jer su dvoje članova komisije iz HDZ-a bili suzdržani, informacija nije dobila podršku.

Koruptivno djelovanje

Informacija se konkretno odnosila na utvrđivanju zakonitosti u postupanju prilikom prisluškivanja razgovora između novinara Mate Đakovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a u kojima je spominjan suspendirani tužitelj Salihović, u smislu koruptivnog djelovanja.

Transkripte tih razgovora još prije nekoliko mjeseci objavili su pojedini mediji. Raspravu o tome u Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost inicirao je Borislav Bojić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Komisije i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Na sjednici 30. avgusta Komisija je donijela zaključke da informaciju o zakonitosti presretanja razgovora u kojima je spominjan Salihović Kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH dostavi Ministarstvo sigurnosti BiH, jer u sklopu tog Ministarstva djeluje Državna agencija za istrage i zaštitu, koja je bila nadležna za prisluškivane razgovore. S druge strane, pak Komisija je nadležna za praćenje zakonitosti rada SIPA-e, te je u tom kontekstu i traženo da se utvrdi je li SIPA postupala po zakonu.

Danas se pred članovima Komisije našla informacija Ministarstva sigurnosti u kojoj je, kako se moglo zaključiti iz rasprave, jer sadržaj informacije nije čitan javno, jasno stoji da je sve što je SIPA radila u vezi prisluškivanih razgovora urađeno u skladu s zakonom. Međutim,Dušanka Majkić (SNSD) članica Komisije i zastupnica u Predstavničkom domu, iznijela je niz optužbi u vezi s ovom informacijom. Prvo je ocijenila da Komisija nije nadležna da se bavi s ovom informacijom, te je optužila one koji su je dostavili da su neovlašteno članovima Komisije dali dokument koji dijelom nosi oznaku tajnosti. Ona je kazala i da su na čelu Ministarstva sigurnosti BiH, SIPA-e, te u rukovodstvu Komisije članovi SDS-a,i da se ova informacija može posmatrati u kontekstu da je „jedna politička partija zatvorila krug“ .

- Upetljali smo se u nešto što nije naša nadležnost. Ovo je pakleni plan. Nemojte da pravimo cirkus od ove Komisije. Šta se mi imamo baviti s tim i trebamo na ovo staviti tačku - ocijenila je Mjakić.

Sifet Podžić, predsjedavajući Komisije kazao Majkić da pažljivo pročita zaključke donesene ranije i iz kojih proizilazi da se Komisija isključivo bavila poslom iz svoje nadležnosti, odnosno da je postupila po zaključku Kolegija Predstavničkog doma koji joj je proslijedio informaciju na dalje postupanje.

Darko Babalj, član Komisije i delegat u Domu naroda burno i žustro je odreagirao na optužbe koje je iznijela Majkić. U nekoliko navrata, kada je pokušala da mu „upadne u riječ“ Babalj je gotovo prijetećim glasom upozorio da to ne pokušava „jer ni on nju nije prekidao“. Babalj je podsjetio da je suština zaključaka Komisije bila da se utvrdi jesu li nadležni organi u slučaju prisluškivanih razgovora u kojima je inkriminiran Salihović postupali u skladu s zakonom.

Majkić je replicirao i Ognjen Tadić(SDS) član Komisije i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH koji je podsjetio da jeste zadatak Komisije bio da utvrdi je li SIPA u ovom slučaju postupala zakonito. Tadić je podsjetio i da u vrijeme kada su se transkripti presretnutih razgovora u kojima se spominjao glavni tužilac koji u to vrijeme nije bio suspendiran pojavili u javnosti, to iziskivalo od ove Komisije da se pozabavi s tim pitanjem i problemom, jer oni jesu, potcrtao je Tadić u diektnoj vezi sa sigurnosnim stanjem u zemlji i kao takve Komsija je imala obavezu da ih tretira.

- Uostalom istraga koja je naknadno pokrenuta protiv glavnog tužioca Salihovbića govori da je on radio na nezakonit način. Mi se zahvaljujemo svim institucijama koje su u ovom slučaju svoj posao radile zakonito i očekujemo od svih nadležnih organa da i dalje istražuju i da se bore protiv kriminala i korupcije - kazao je Tadić.

Šemsudin Mehmedović (SDA), član Komisije i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kazao je da sam suspenzija glavnog tužitelja BiH govori o ozbiljnosti situacije u BiH, te svega onoga o čemu je Komisija ranije donijela zaključke. No, s obzirom da je Salihović u međuvremenu suspendiran, te da je protiv njega pokrenuta istraga, Mehmedović je ocijenio da bi Komisija ovu informaciju trebala tek primiti k znanju.

Odobrenje Tužilaštva

Sjednici Komisije prisustvovali su i ministar sigurnosoti BiH Dragan Mektić i direktor SIPA-e Perica Stanić.

Stanić je potvrdio da je sve u vezi prisluškivanih razgovora rađeno po nalogu pravosudnih institucija, te je istakao da se SIPA striktno držala zakonskih odredbi . S obzirom da je protiv Salihovića u međuvemenu pokrenuta istraga u Tužilaštvu BiH, Stanić je kazao da ne može iznositi detalje . Demantirao je navode Majkić da su u informaciji korišteni podaci s oznakom tajnosti, te pojasnio dio procedura koje provodi SIPA-a kada su u pitanju prisluškivani razgovori.

- Samo na zahtjev tužioca prave se transkripti, a u svim drugim slučajevima zabilješke. Skoro pa nemoguće je da dođe do bilo kakve zloupotrebe, jer je u te radnje uključen čitav lanac ljudi, počev od suda, tužilaštva, telekom operatera, a od svih se zahtijeva poštovanje zakona i procedura. Ne bih u ovom slučaju htio iznositi bilo kakve detalje, jer je u Tužilaštvu BiH proces u toku i to ne bi bilo uputno. Međutim, navest ću da mi nismo ni Disciplinskoj komisiji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća htjeli dostaviti transkripte dok to nije odobrilo Tužilaštvo BiH - pojasnio je Stanić.

Stanić je obraćajući se Majkić, kazao i da on nije član nijedne političke partije, zašto ga je ona prozvala.

- Zakon ne dozvoljava da direktori policijskih agencija budu članovi bilo koje partije. Ja, nisam član nijedne, a druga je stvar da li neku simpatišem. Možda vi onda hoćete da kažete da je moj prethopdnik bio član Vaše partije, e pa ja Vam kažem da nije, jer direktori policijskih agencija ne mogu biti članovi partija - kazao je Stanić. 

Inače, Babalj je rekao da je ponosan što je Salihović suspendiran. Majkić je rekao da ona priča „nebuloze“.

"Sekunda falila"

- Rezultat svega toga je da je glavni tužioc Salihović bivši. Ja sam ponosan što sam učestvovao u ovom procesu ,a u skladu sa zakonom, koji je do toga doveo. I, ja čestitam onima koji su ušli u jednu odlučnu borbu s kriminalom .Suština je bila da li je ovo o čemu se pričalo u prethodnom periodu legalno i u skaldu s zakonom . Dobili smo odgovor da jeste. Hvala Vam gospodine Staniću , hvala Vam gospodine Mektiću. Ja kao član ove Komsiije imam pravo da Vam dam punu podršku - kazao je Babalj.

Potom je Babalj kazao Majkić „da je poštuje onoliko koliko ona njega poštuje, te da ako joj se ne sviđa šta on govori začepi uši“.

- Od sada svaki put kada Vi budete govorili, ja ću frktati u mikrofon i ometati Vas - kazao je Babalj.

Babalja je uz molbu da prestane s takvom retorikom opomenuo predsjedavajući Komisije Sifet Podžić, a Borjana Krišto (HDZ), zamjenica predsjedavajućeg Komisije i zastupnica u Predstavničkom domu , kazala je da je „sekunda falila“ da zbog ovakvog ponašanja na sjednici ustane i napusti zasjedanje.