VIJESTI

Na licu mjesta: Turska je tražila pomoć i BiH u borbi protiv Gulena

Ankara tvrdi da se radi o globalnoj terorističkog prijetnji

Autor:Tarik LAZOVIĆ

26.10.2016

(Od specijalnog izvještača „Dnevnog avaza“ iz Ankare)

Naši sinovi su nas izdali, zašto su pucali na nas, a mi smo suze ronili zbog njih, kaže brišući suze Mina Ozal, domaćica iz Ankare koja je teško ranjena tokom pokušaja državnog udara u Turskoj 15. Jula ove godine govoreći o vojnicima koji su učestvovali u pokušaju prevrata. Ona i njen suprug Riza, penzionisani državni službenik čudom su preživjeli događaje koje su iz temelja potresli ovu regionalnu silu te joj otvorili novi, vrlo težak i opasan front.

Pucnji u noći

-Nismo zažalili, opet bi postupili jednako da se sve ponovi. Izašli bi na ulice i pokušali spriječiti tenkove da nam oduzmu slobodu. Spremni smo bili, i još smo, dati svoj život za to – kažu uglas Riza i Mina u razgovoru sa novinarima iz balkanskog regiona, među kojima je bio i predstavnik „Dnevnog avaza“.

Njih dvoje su prema vlastitom priznanju odmah nakon što su čuli za pokušaj preuzimanja vlasti od strane odmetnutih dijelova vojske i policije, tu noć izašli na ulicu u pokušaju da to spriječe.

Oboje su, kažu, pogođeni više puta iz vatrenog oružja, ali su se oporavili. Bili su svjedoci ubijanja i krvavih događaja tokom noći 15. jula, ali sada snažno podržavaju vlasti koje su kao pokretača udara identificirali organizaciju koju nazivaju FETO – teroristička organizacija Fetulaha Gulena.

Nakon 15. jula vlasti iz Ankare ulažu velike napore da javnosti, domaćoj i stranoj razjasne događaje koji su tada uzdrmale ne samo Tursku nego cijelu regiju. Prema zvaničnoj verziji koju su visoki državni zvaničnici prenijeli novinarima, dosadašnjom istragom otkriveno je da je udar isplanirala i izvela organizacija pod Gulenovom kontrolom za koju se dosada mislilo da se bavi obrazovanjem i humanitarnim radom.

Međutim, sada su, kako kažu ustanovili da se radi o opasnoj, razgranatoj i dobro organiziranoj strukturi, koja ima pipke širom svijeta i potpuno nečasne motive da, kako tvrde „osvoje vlast i moć“.

Ankara želi, kako navode, upoznati cijeli svijet sa tom opasnošću, posebno zemlje, gdje kao i u Turskoj postoje, navodno članovi i ćelije te organizacije.  Mustafa Akardža, savjetnik premijera Turske Binali Jildirima (Yildirim) na pitanje kako su vlasti u Turskoj tek sada shvatile da imaju takvu opasnost unutar svojih struktura, kaže da je to neobično, ali moguće.

-Nije nemoguće da muž nakon 30 godina shvati da ga žena vara, ili obratno. Ali, ono što je važno jeste da bolest identificirana i da se poduzimaju mjere protiv nje – ističe dodajući da žrtve nisu samo 241 osoba koja je poginula tokom udara, već da država trpi mnogo teže posljedice.

Stara greška

Prema njegovim riječima, Vlada Turske je zvanično upoznala i bh. vlasti sa svojim saznanjima u vezi ove organizacije za koju traže da bude proglašena terorističkom, upozoravajući da zapadni mediji i vlade to još uvijek odbijaju.

14859591-10207919685213320-59767054-o

(Foto: T. Lazović)

-Da, zatražili smo i od BiH da se uključi i sarađuje, odnosno od svih zemalja u kojima postoje institucije ili dijelovi te organizacije. Ali, mi nikome ništa ne možemo narediti, već samo upozoriti, a na vladama je da urade ono što smatraju da je važno za njihove građane – dodaje Akardža.

S druge strane, zvaničnica Ministarstva vanjskih poslova Turske, direktno zadužena za borbu protiv terorističkih organizacija, ističe da je demarš poslan velikom broju zemalja.

-Mi ne želimo da one naprave istu grešku kao Turska i dozvole da se taj paralelni sistem razvija – navodi ona pod uvjetom anonimnosti. Zvaničnici ove države, zdušno zagovaraju tezu da se radi o skrivenoj i tajnoj organizaciji koja iza maske dobrotvornog i obrazovnog rada krije opasne političke ciljeve, i to one koji nisu samo vezani za Tursku. Za to kažu imaju snažne dokaze i još uvijek ih prikupljaju. Do sada, kako kažu iz Ministarstva vanjskih poslova Turske sudovi nisu nikome pravosnažno presudili po optužbama za terorizam, ali se to očekuje uskoro.  

Nisu svi teroristi, ali neki sigurno jesu

Akardža navodi da je Turska tu noć izbjegla katastrofu, te da je u akcijama  nakon udara uhapšeno više od 66.000 ljudi, ali da je 60.000 već pušteno.  Zvaničnica turskog MIP-a, s druge strane kaže da oni ne smatraju da su svi oni koji su na neki način bili ili jesu povezani sa Gulenovom organizacijom teroristi.

-Ne, naravno da milion ljudi nisu teroristi, ali neki sigurno jesi. Ostali, za koje se utvrdi da su povezani ne mogu jednostavno biti državni službenici, jer slušaju nekog drugog, a ne legalne institucije svoje države – navodi ona.