VIJESTI

U četvrtak počinje Pop-Up! Sarajevo

Drugi regionalni festival dizajna i umjetnosti

(A.Č.)

26.10.2016

U Sarajevu će od 27. do 29. oktobra biti upriličen drugi Pop-Up! Sarajevo, regionalni festival koji organizuju studenti dizajna Akademije likovnih umjetnosti. Ovaj put tema je animacija.

Studenti su odlučili samostalno organizirati i kreirati događaj koji bi skupio internacionalne i regionalne umjetnike, dizajnere, ilustratore, animatore i studente Akademije u želji da nauče od najboljih, čuju priče o uspješnim karijerama, radovima, projektima, o tome šta ih inspiriše i kako uspjevaju.

Događaj će trajati tri dana i bit će podijeljen na tri zasebne aktivnosti: predavanja, radionice i izložbe.

Otvorenje Pop-Up! Sarajevo festivala će se održati u četvrtak, u Galeriji ALU u 20 sati, izložbom pod nazivom Thrid eye crying autora Vanje Vikalo – LINNCH.

Predavanja će se odvijati u jutarnjim satima u petak (28.10.) i subotu ( 29.10) u Art Kinu Kriterion, i to je vrijeme kad će predavači pričati o svom radu i karijeri, te podijeliti iskustva i tajne zanata. Predavanja su otvorena za sve zainteresirane.

U sklopu festivala bit će održane i dvije radionice animacije u prostorijama Akademije. U petak navečer, će biti organizovana PechaKucha Night, gdje će biti pozvani svi lokalni, neafirmisani umjetnici i dizajneri u usponu da predstave svoj rad. Nakon PechaKucha Nighta slijedi party, te u subotu nakon jutarnjih predavanja i radionica slijedi svečano zatvaranje festivala u večernjim satima izložbom radova sa radionica koje će se održati u prostorijama ALU.

Nakon toga svi su srdačno pozvani na izložbu Imelde Ramović / MIRELDY u Meeting Pointu!

Predavači POP-UP! Sarajeva su: Edin i Emir Durmišević – Karakter dizajneri (BiH), Toni Huml – Animator (BiH), MIRELDY / Imelda Ramović – Grafički dizajn (HR), LINNCH / Vanja Vikalo – Vizuelni umjetnik (SRB), ZVOGANJ / Danilo Dabić – Animator (SRB) i Stiv Cinik – Karikaturista (HR).

PROGRAM

ČETVRTAK u 20h – Izložba „ Third eye crying“  LINNCH/Vanja Vikalo @Galerija ALU

PETAK – Jutarnja predavanja @Kriterion

- 10:30h – Emir i Edin Durmišević

-  11:30h – Stiv Cinik

-  12:30h – LINNCH/ Vanja Vikalo

- 15:00 - 18:00h – Radionice @ALU

- 20:00 – PECHA KUCHA NIGHT @Kriterion

SUBOTA – Jutarnja predavanja @Kriterion

- 10:30h –  Toni Huml

-  11:30h - Mireldy / Imelda Ramović

-  12:30h - ZVOGANJ / Danilo Dabić

- 15:00 - 18:00h – Radionice @ALU

- 19:30 – Izložba Imelda Ramović / MIRELDY @ Meeting Point

– Svečano zatvaranje izložbom radova učesnika radionica