GLOBUS

Colin Powell podržao Hillary Clinton: "Trump nije kvalificiran za vođenje države"

Bivši američki državni sekretar

Redakcija

26.10.2016

Bivši američki državni sekretar u Bushovoj republikanskoj vladi, Colin Powell, izjavio je da će na predsjedničkim izborima glasati za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton, objavio je dnevnik Newsday, a prenosi Reuters.

Powell je, navodi Newsday, kazao da Trump nije kvalificiran za vođenje države te da je gotovo svakoga dana na neki način "uvrijedio Ameriku", prenosi Hina.

- Uvrijedio je Latinoamerikance. Uvrijedio je Afroamerikance. Uvrijedio je žene. Uvrijedio je svoju vlastitu stranku. Uvrijedio je naše saveznike širom svijeta jednog po jednog. Uvrijedio je veterane - kazao je Powell.

Pohvalio je Hillary Clinton i rekao da su demokrati nominirali "prijateljicu" koju poznaje 20 godina. Kazao je da je pametna, sposobna i da je bila dobar državni sekretar.

- Ona je uravnotežena, ima temperament i bez obzira što bilo ko kaže ima izdržljivost... Mislim da je u potpunosti osposobljena služiti kao predsjednica SAD-a - izjavio je Powell, piše Newsday.

Političar koji je zapamćen i kao predsjednik američkog Združenog štaba, podržao je i demokrata Baracka Obamu u njegove dvije uspješne predsjedničke kampanje 2008. i 2012.