KOLUMNE

Bosna u genima

Ličnost dana - Elijan Hubjer

Al. B.

26.10.2016

Godine napornog rada konačno će se isplatiti, a mladi Elijan Hubjer dobit će priliku da na jednom od najvećih svjetskih takmičenja brani boje zemlje koju osjeća svojom. 

Osjeća, jer rođen je u Hamburgu, u Njemačkoj, ali ljubav koju 17 godina svog života nosi u genima čini da se samo pod zastavom Bosne i Hercegovine bori srcem i dušom. Upravo tako, najavio je u izjavi za "Avaz", ući će u prve borbe na Svjetskom prvenstvu koje će u novembru biti održano u Kanadi. 

S Nedžadom Husićem iz TK Novi Grad iz Sarajeva, koji je aktuelni prvak Balkana, mladi Hubjer plasman na ovo veliko takmičenje zaslužio je svojim borbama i rezultatima. O tekvondou uči od najboljeg, Ginisovog rekordera Muhameda Kahrimanovića, u klubu "Mo San" u Hamburgu. 

Sa 15 godina već je bio prvak Njemačke, ali i Evrope, u svojoj kategoriji. Kako bi mogao nastupati za BiH, postao je član i TK Bosna iz Visokog te s trenerom Edinom Kajevićem vrlo brzo osvojio dvije titule prvaka naše zemlje. 

I o ljubavi prema Bosni uči od najboljih. Od roditelja, Emira iz Goražda i Azre iz Prijedora, koje je u tuđini spojila ljubav. 

Tekvondo reprezentativac BiH Elijan Hubjer rođen je 22. septembra 1999. u Hamburgu.