NOGOMET

Zbogom legendo! Umro je jedan od najboljih fudbalera svih vremena, ovaj njegov gol će zauvijek ostati upamćen

Otišao je Carlos Alberto

Redakcija

25.10.2016

Nekadašnji kapiten brazilske nogometne reprezentacije Carlos Alberto preminuo je u utorak u dobi od 72 godine od posljedica srčanog udara.

Alberto je kao kapetan predvodio veliku brazilsku generaciju do naslova svjetskog prvaka 1970. godine u Meksiku. Brazil je u finalu očitao Italijanima nogometnu lekciju, deklasiravši ih s 4-1, a Alberto je postigao posljednji pogodak na utakmici.

Lekcija Italijanima


 

Taj se gol i danas smatra jednim od najboljih u historiji svjetskih prvenstava. U čudesnoj su akciji loptu dotaknuli gotovo svi brazilski igrači, a nemoćni ih Azzurri nisu mogli zaustaviti. Clodoaldo je započeo šou slalomom kroz četvoricu talijanskih igrača, pa gurnuo loptu do Rivelina koji ju je proslijedio Jairzinhu. 

Ovaj je nakon toga proigrao legendarnog Pelea, a jedan od najvećih nogometaša svih vremena gurnuo loptu u ‘prazan prostor’ na desnoj strani gdje je odjednom dojurio Alberto i zakucao loptu u mrežu.

Alberto je igrao za Fluminense, Santos, Flamengo, New York Cosmos i California Surf. U trenerskoj je karijeri vodio čitav niz klubova, a bio je i izbornik Omana i Azerbajdžana.