VIJESTI

Ademović: Podnosimo novu apelaciju i tražimo zabranu objave rezultata izbora u Srebrenici

Advokat Ćamila Durakovića na press-konferenciji najavio

E. H.

25.10.2016

Nakon što je Apelacioni sud BiH odbio žalbu Ćamila Durakovića načelnik Srebrenice održao je konferenciju za medije na kojoj je rekao da poštuje, ali i da nije zadovoljan odlukom te da će nastaviti borbu.

- Odluka, kakva je god da je, mi je moramo poštovati, ali ćemo nastaviti našu borbu - kazao je Duraković

Njegov pravni zastupnik Nedim Ademović kazao je kako je za ovu odluku saznao od medija.

- To je svakako pohvala za vas, ali nije za CIK i za Sud, jer u ovom postupku nije obaviještena druga strana u postupku. Naša je obaveza da idemo dalje. Najavljujemo novu apelaciju Ustavnom sudu BiH i podnijet ćemo zahtjev za privremenu mjeru da se zabrani objavi rezultata izbora - kazao je Ademović.

Kako je naveo, oni su u prvoj žalbi naveli tri razloga zbog kojih smatraju da izboru u Srebrenicu nisu  bili pravični i demokratski.

- Da li je legitimno i opravdano da policija uđe u Opštinu i kidnapuje izborni materijal i da odstrani članove općinske izborne komisije i da se o tome niko nije izaasnio. Mi smo to pitanje postavili očekivajući da će CIK reagirati, ali nisu - kazao je Ademović.

Drugo pitanje koje su, kako kaže Ademović, postavili jeste da li je pravilo kojim se ograničava dijaspora da ne može glasati. 

- Sud BiH nije dao odgovor već se ponovo pozvao na Član 33 Izbornog zakona i rekao da je sve urađeno su skladu s tim zakonom. Nije rečeno da li je to profesionalno - navodi Ademović.

- I treće pitanje jeste da li je izbor bio fer i pravičan s obzirom da smo dostavili jako velik broj izjava ljudi koj su radili za CIK koji su priznali i pisali izajve pod punom krivičnom odgovornošću da je bilo neleguralnosti. Sud BiH nije dao nijedan argument zašto nismo u pravu - kazao je Ademović.

On je naveo kako je Sud BiH u svom odgovoru od riječi do riječi prepisavo izjašnjenje CIK-a

- Sud BiH nije ni preglodao da li to izjašnjenje treba pravno-terminološki prilagoditi. Pišu u prvom licu umjesto kao insitucija, to nikada u svom poslu nisma vidio. To znači da Sud nije razmatrao našu apelaciju već je odlučio daje odbije - naveo je Ademović.