VIJESTI

Okončan dokazni postupak protiv Mate Baotića

Komandir Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane

Fena

25.10.2016

Ulaganjem seta materijalnih dokaza Odbrane optuženog Mate Baotića, završen je dokazni postupak na suđenju za zločin počinjen na području Orašja. Završne riječi Tužilaštva BiH zakazane su za sredinu novembra.

Odbrana je među dokazima uložila i optužnicu Državnog tužilaštva protiv Marka Vidovića i Pere Vincetića, želeći dokazati da se za radnje koje se stavljaju na teret optuženom Baotiću, terete druge osobe.

Tužilaštvo je protiv Vincetića 2010. godine podiglo optužnicu za zločine počinjene u Orašju, ali je on nedostupan pravosudnim organima BiH.

Također, Odbrana je priložila analizu zapovjednog kadra Vojne policije u Orašju gdje se navodi da je komandir bio Pero Vincetić, a gdje su također nabrojane sve osobe u sklopu zapovjednog kadra među kojima se ne navodi ime optuženog Mate Baotića.

Optužnica Baotića tereti kao komandira Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije i kao upravnika logora smještenog u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali.

Na teret su mu stavljena mučenja i zlostavljanja zatočenika u Donjoj Mahali, kao i silovanje 1992. i 1993. godine.

Tužilaštvo BiH je na ročištu konstatiralo da je optužnica izmijenjena u smislu da su “činjenice prilagođene prema dokazima u postupku”.

Tužilaštvo je navelo da su u optužnici navedena imena Marka Benkovića i Marije Tunde Benković, koji su se odrekli mjera zaštite koje su im ranije dodijeljene.

Također, promijenjena je i lokacija silovanja oštećene, koja je na sudu rekla da je silovana u kuhinji i trpezariji, dok je u optužnici stajalo da se to desilo u kancelariji Pere Vincetića.

Odbrana je zatražila saslušanje dodatna tri svjedoka, među kojima i doktora, koji bi objasnio kolike su šanse da oštećena zatrudni silovanjem od strane optuženog, premda je rekla da ju je silovalo više osoba.

Tužitelj Milanko Kajganić je ocijenio da za tim nema potrebe.

- Sasvim nam je jasno da je nemoguće dokazati ko je bio otac abortiranog djeteta. To uopće nije relevantno za ovaj predmet. Tužilaštvo Baotića tereti za učešće u silovanju, što smatramo da smo i dokazali - rekao je tužitelj Kajganić.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović je, nakon što je odbila prijedlog Odbrane za dodatnim dokazima, konstatirala da je dokazni postupak na ovom suđenju gotov.

Završne riječi Tužilaštva BiH zakazane su za 15. novembar, javio je BIRN BiH.