VIJESTI

Advokat Ćamila Durakovića: Sud nam je poslao šturo obrazloženje u kojem skoro ništa ne piše

Nakon što je Apelacioni sud odbio žalbu

A. H.

25.10.2016

Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu nezavisnog kandidata za načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića za poništenje izbora u Srebrenici i ponovno prebrojavanje glasova, čime je odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH postala pravosnažna.

Potvrdio nam je ovo u razgovoru za Avaz.ba Durakovićev advokat Nedim Ademović.

-  Sud nam je poslao vrlo šturo obrazloženje u kojem skoro ništa ne piše - rekao je Ademović.

Podsjetimo, Ademović je u ime Durakovića podnio dvije žalbe CIK-u. Kako nam je ranije kazao, nakon objave odluke CIK-a o utvrđivanju i objavljivanju rezultata,  primijetno da je CIK obmanuo sve koji su smatrali da su im povrijeđena prava na izborima jer ih nije poučio o sudskoj zaštiti, već samo na mogućnost ponovnog brojanja glasova.

- Mi smo u žalbi od 19. oktobra 2016. godine iznijeli teške optužbe o nezakonitosti izbornog procesa. CIK je htio na svaki način da spriječi pravo Suda BiH da raspravlja o takvom predmetu. Kada sam uvidio da protiče i treći dan nakon ulaganja žalbe, a da CIK ne upućuje žalbu, odučio sam da je sam predam Sudu BiH. Nevjerovatno, CIK je čuvao tu žalbu punih šest dana, mada su po zakonu bili dužni da je proslijede Sudu.

Ademović smatra da je mnogim političkim strankama i kandidatima na ovim izborima pričinjena šteta ovakvim stavom CIK-a.

- Sudska zaštita izbornog procesa je sastavni dio demokratskih izbora. CIK je ove godine, svojim neprofesionalnim, netransparentnim i nedemokratskim uskraćivanjem jasne pouke o pravnom lijeku, uspio da u velikoj mjeri izbjegne sudsku kontrolu svog djelovanja. Skoro svi  koji se smatraju povrijeđenim, sada su propustili rokove za sudsko preispitivanja takvih navoda. Ovaj put, CIK se izdigao iznad sudske vlasti, pokušao je da radi po principu „kadija te tuži, kadija ti sudi“ - kazao je Ademović.