VIJESTI

Visoki predstavnik osudio politiku glorificiranja ratnih zločinaca

Valentin Inzko o dodjeli povelja optuženim i osuđenim ratnim zločincima

Fena

25.10.2016

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini danas je saopćeno da dodjela povelja optuženim i osuđenim ratnim zločincima, koju je upriličio u ponedjeljak predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predstavlja neprihvatljivu praksu u modernom i civiliziranom svijetu.

Kako je istaknuto iz OHR-a Republika Srpska zakonski je uspostavljena 1995. godine Ustavom Bosne i Hercegovine, koji je dio Aneksa 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Narodna skupština RS, kao dio zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj, naglašavaju iz OHR-a, je u obavezi da poštuje jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, kao i da promovira mir, toleranciju i pomirenje u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom Republike Srpske.

- Glorificiranjem ratnih zločinaca, vlasti RS su propustile priliku da Republiku Srpsku predstave kao politički zreo, moderan i progresivan entitet za sve konstitutivne narode i građane - rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Prema njegovim riječima da je drugačiji pristup moguć pokazuje i nedavni primjer iz Njemačke kada je Grad Engelsbrand dodijelio Wilhelmu Kustereru odlikovanje za dugogodišnji rad u gradskom vijeću.

- Naknadno se saznalo da je 1944. godine, kao član SS-a , Kusterer učestvovao u masakru 800 civila u italijanskom gradu Marzabotto, za šta mu je i suđeno. Kada je mladi gradonačelnik Engelsbranda u martu ove godine dobio informaciju o njegovoj ulozi u ovom masakru, 94-godišnji Kusterer je morao vratiti svoje odlikovanje, naveo je Inzko.

Istaknuo je da taj primjer, a to nije jedini takav slučaj, pokazuje demokratsku zrelost i političku kulturu, nešto čime bi se morali rukovoditi Narodna skupština RS i predsjedavajući Čubrilović.

- Oni su sami sebe pozicionirali izvan opsega evropskih i civilizacijskih vrijednosti. Koliko onda uopće vrijedi potpis ili riječ pojedinca ili stranke kada kažu da žele evropski put - dodao je visoki predstavnik.

Na kraju, visoki predstavnik je također rekao da "takve aktivnosti vlasti u Republici Srpskoj nisu u skladu sa njihovim obavezama prema Općem okvirnom sporazumu za mir, a koje uključuju promoviranje mira, tolerancije i pomirenja, ali i stvaranje političkih, ekonomskih i socijalnih uslova za održiv povratak izbjeglica i raseljenih osoba."