GLOBUS

Schulz: EU mora odgoditi potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom

Predsjednik Evropskog parlamenta

Fena

25.10.2016

Evropa mora odgoditi samit u ovoj sedmici na kome su se čelnici EU nadali da će potpisati osporavani sporazum CETA o slobodnoj trgovini s Kanadom, izjavio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz za njemački radio u utorak.

- Ne vjerujem da ćemo doći do rješenja u ovoj sedmici. Izgleda da će to biti veoma, veoma teško - izjavio je  Schulz u intervjuu za radio stanicu Deutschlandfunk.

Njemački političar lijevog centra insistirao je, međutim, da odgoda samita neće značiti da je on propao.

- Transatlanski trgovinski sporazum nije nikakav starinski dogovor o kupovini polovnog automobila. To je prvi takve vrste, istinski veliki trgovinski sporazum od globalnog značaja koji bi trebao postaviti pravila za globalizaciju - kazao je Schulz.

- Ukoliko nam bude trebalo još 14 dana, onda ćemo jednostavno insistirati na samitu - dodao je.

Schulzova izjava u suprotnosti je s riječima predsjednika Evropske komisije Donalda Tuska koji je kazao u ponedjeljak da je "samit u četvrtak još moguć".

Frankofonska Valonija ranije je odbila da da pristanak belgijskoj saveznoj vladi da se pridruži ostalim državama članicama EU da potpiše sporazum, izazivajući sumnje da li će kanadski premijer Justin Trudeau uopće doći u Bruxelles u četvrtak.

Svih 28 vlada EU moraju podržati sporazum o povezivanju evropskog jedinstvenog tržišta od 500 miliona ljudi s Kanadom, desetom svjetskom ekonomijom, kako bi postao funkcionalan. 

- Kanada je spremna da potpiše CETA-u ali je lopta na evropskoj strani terena i vrijeme je da Evropa uradi svoj dio posla - izjavila je u ponedjeljak kanadska ministrica trgovine Chrystia Freeland.

Strahovanja da će CETA propasti nakon sedam godina pregovora nanijela su novi udarac Evropskoj uniji, koja je još uzdrmana britanskim napuštanjem bloka i bori s da se u potpunosti nosi s najtežom migrantskom krizom od Drugog svjetskog rata.