PUTOVANJA

Savršena destinacija: Posjetite Lido de Jesolo, evropski Miami

Turistički grad u italijanskoj regiji Veneto

M. Kunarac

25.10.2016

Lido de Jesolo je turistički grad u italijanskoj regiji Veneto, broji 23.988 stanovnika.

Grad leži sjeveroistočno od Venecije, između Cavallina-Treporti i Eracleje, na istočnom rubu Venecijanske lagune.

Uspon Jesola

Teritorij općine proteže se ravnicom duž jadranske obale, omeđen Lagunom di Jesolo i rijekama Sile i Piave, i predstavlja neku vrstu ostrva.

Teren uz obalu Jadrana je danas 15 kilometara duga pješčana plaža (Lido), koja do prije 50 godina i uređenja nije bila duža od 500 metara.

Za rimskih vremena se današnji "Jesolo" zvao Equilium, to je bio vicus (selo) na ostrvu delte rijeke Piave. Uspon Jesola, počeo je raspadom Rimskog carstva, kad je većina rimskih stanovnika iz unutrašnjosti oko lagune, potražila utočište na ostrvima lagune.

Već dugi niz godina Lido di Jesolo nosi epitet evropskog Miamija, kako zbog izuzetnih turističkih usluga, tako i zbog prelepih plaža, sunca i izuzetnog noćnog života! 

Fantastična destinacija

Lido di Jesolo je zaista fantastična destinacija za odmor, koja na jednom mestu pruža toliko raznolikosti da prosto ne znate šta da odaberete. U svakom slučaju, šta god odabrali bićete očarani ljepotom i bogatstvom ove regije i sigurni smo da ćete poželjeti da dodjete ponovo.

Kada je riječ o provodu u samom Lidu di Jesolu u letnjim mjesecima ćete zabavu svakako pronaći, dok je u zimskom periodu dosta mirno. Jedan od najboljih klubova na Lidu je Il Muretto u kojem često gostuju i  mnogi DJ-evi sa svjetske muzičke scene. Marina klub je takođe zanimljiv klub sa podijumom za igru u neobičnom specifičnom ambijentu.

U baru ovog kluba se možete osvježiti ili pojesti lagani obrok. Splash noćni klub okuplja ljude iz čitave regije. Posjeduje veliki podijum za igru i otvoren je do ranih jutarnjih sati.