BIH

Usvojen Zakon o danu RS, Sonja Karadžić u suzama

Narodna skupština RS održala hitnu sjednicu

G. D.

25.10.2016

Narodna skupština RS usvojila je danas Zakon o Danu RS, koji je u skupštinsku proceduru uputila Vlada RS po hitnom postupku. 

Za ovaj zakon glasalo je 57 poslanika, dok su dva poslanika bila protiv.

Prije toga su poslanici Napredne Srpske predložili  zaključak prema kojem RS ubuduće neće provoditi odluke Ustavnog suda BiH, koje se tiču statusnih pitanja RS dok se ne provedu sve dosadašnje odluke Ustavnog suda BiH na teritoriji FBiH. 

- Vlada RS nije definisala Dan RS kao republički praznik, niti je definisala način njegovog obilježavanja. Time je Dan RS sveden na praznik poput Pravoslavne nove godine, odnosno on postaje fakultativni praznik. Moramo spriječiti nove apelacije Bakira Izetbegovića ili nekoga drugog, koji bi sutra htio da ukine ime RS - rekao je poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo. Ovaj prijedlog je odbijen.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić predložio je usvajanje tri amandmana na Zakon o Danu RS koji preciznije definiše karakter ovog praznika, ali iz vladajuće većine najavljuju da neće usvojiti ove amandmane. Sa druge strane, poslanici SNSD-a su predložili da Vlada RS uskladi Zakon o Danu RS sa postojećim Zakonom o praznicima RS. 

- S obzirom na rezultate referenduma i odluku Ustavnog suda BiH to nam omogućava da se Zakonom o Danu RS urede osnovne i obavezne radnje u funkciji obilježavanja i slavljenja Dana RS svake kalendarske godine 9. januara, a da se pri tome eliminišu svi oblici navodne diskriminacije koju je uočio Ustavni sud BiH - naglasio je Čavić. Međutim i ovaj prijedlog je odbijen.

Zanimljiva je bila diskusija potpredsjednice Narodne skupštine RS i poslanice SDS-a Sonje Karadžić Jovičević. Ona je u suzama govorila o Zakonu o Danu RS.

- Ovdje ne bi smjelo biti prepucavanja i preglasavanja. Ja to znam najbolje prema svome ocu. Ovo je minut ćutanja i minut kajanja. Grb, himna, zastava, imena gradova i opština - sve je izgubljeno. Danas se nalazimo pred ultimatutmom da se odreknemo 9. januara kao Dana RS - rekla je Karadžić Jovičević.

Srbima se, rekla je ona, vrlo perfidno još uvijek ne spori da imaju RS, ne spori im da mogu da imaju RS, ali da taj dan ne smije da se obilježava 9. januara. 

- Ne znam zašto nam se spori. Kome to donosi dobro? Ovo što se nama radi je čista pakost.  Mene 1. mart ne interesuje, trebalo bi da ni druge ne interesuje 9. januar - istakla je ona.

Inače, današnjoj sjednici nisu prisustvovali poslanici Koalicije Domovina jer je sjednicu smatraju protivustavnim i antidejtonskim djelovanjem.