LIFESTYLE

O čemu bi djeca trebala učiti u bh. školama

Nova kolumna bh. humoriste

Autor:Osman DŽIHO

25.10.2016

Ej bolan, baš se pitam šta bi naša djeca trebala učiti u školi. Ovo što sada uče, ničemu im ne koristi.

Npr. uče da je 2+2 jednako 4, a to nije tačno. U nas je dva plus dva onako kako se dogovore čelnici koalicije na sastanku u kafani. Što bi onda djeca učila da je 2 + 2 jednako četiri?! Vidite da potpuno naopako učimo djecu.

Naša domovina, BiH, danas se nalazi južno od užasa i sjevrno od bezveze. To je njena geostrateška pozicija. Zato našoj djeci treba objasniti da se naša domovina nalazi pet minuta od nigdje bliže i deset minuta od što dalje.

Uče djecu da je bh bogata prirodnim ljepotama. A situacija nikad ružnija. Uče djecu da je budućnost u turizmu. Jest, ako dijete kupi kartu i zbriše iz domovine.

Čisto sumnjam da našu djecu neće učuti da je sex odnos dva entiteta, a da je brak odnos dva entieta uz nadzor ustavnog suda.

Djeca danas u školi uče da je video nadzor pravi termin, ali jok, bolan, djeci treba objasniti da je naš termin za video nadzor – čuvarkuća. Ali o tome neće učiti djecu u školi. Kao što neće i o definiciji političara prema kojoj je – „namazan“ političar -  svinjska mast.

U bh školama danas uče djecu da je naša zemlja bogata vodom. Ali kad bi im djeca odgovorila da smo glupa zemlja jer uvozimo najviše vode iako je imamo previše, djeca bi dobila jedinicu.

U školi danas uče i da je glavni grad bosne Sarajevo. A nije. Treba reći djeci da je glavni grad naše zemlje slojeviti višegrad tj. sjedište više gradova predsjedništva Sarajevo, Banja luka i Mostar.

Djeca u bh školama trebala bi učiti da je naša domovina  izuzetno bogata lopovima i sirovinama od političara. U našoj zemlji kažu da ima veliko nalazište nafte  kod Drežnice kraj Mostara, a takodjer imamo najveća nalazišta korupcije u Evropi. Što bi mi bušili da bi došli do nafte, kad ne moramo ništa bušiti da bi došli do korpupcije jer je svakako imamo i previše.

Zašto ne bi smo učili djecu da ih ničemu posebnom ne možemo naučiti.