VIJESTI

Od prodaje stana na Manhattanu BiH će dobiti 15,5 posto novca

Raspodjela imovine bivše SFRJ

Redakcija

25.10.2016

Dogovor o prodaji diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, koja se nalazi u Tokiju, Bonu, Bernu i New York, uključujući i šestosoban stan na Manhattan, na korak je da bude definitivan nakon što je prošlog petka održan sastanak u slovenačkom Kranju, a sporne nekretnine će se uskoro naći na međunarodnom tenderu.

Srbija, Hrvatska, Makedonija, BiH i Slovenija su konačno postigle dogovor o podjeli nekretnina čija je preliminarna vrijednost procijenjena na 43 miliona dolara. Prodaja ovih nepokretnosti bit će oglašena u uglednim listovima "Washington post" i "Economist".

Budući da se radi o nekretninama u rezidencijalnim kvartovima, među diplomatima u spomenutih pet zemalja procjenjuje se da bi zarada mogla biti i veća. Od toga, Srbiji će, prema utvrđenom sukcesijskom sporazumu, pripasti 35 posto, Hrvatskoj 23,5 posto, Sloveniji 16, BiH 15,5, a Makedoniji 7 posto.

Ovaj diplomatski optimizam ne treba uzeti "zdravo za gotovo" jer je još 2011. godine objavljena vijest da je holivudski superstar, Jack Nicholson, zainteresovan za kupovinu službenog apartmana bivše SFRJ na Menhetnu.

Stan ima 400 kvadrata i nalazi se na adresi Park avenija 730, a procijenjen je na 20 miliona dolara. U tom trenutku stan je bio prazan devetnaest godina jer države bivše SFRJ nisu mogle da se dogovore o vlasništvu. U međuvremenu, bivše republike SFRJ su uspjele da postignu dogovor.

Sporna nekretnina napuštena je već 19 godina i propada, a njena vrednost procenjuje se na 20 miliona dolara. Većina spornih nekretnina bila je do sada u nadležnosti Srbije, ali ih se zbog visokih troškova održavanja i očuvanje ovih objekata, djelimično odriče.