VIJESTI

Potpisani ugovori za izgradnju i rekonstrukciju deset domova za povratnike u Prijedoru i Bosanskom Novom

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica

Redakcija

25.10.2016

Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, danas je u Velikoj sali Gradske uprave Grada Prijedora potpisao ugovore o izgradnji i rekonstrukciji stambenih objekata za deset korisnika odnosno povratnika sa prostora općine Bosanski Novi i Grada Prijedor.

Trajno rješenje

Ovi ugovori omogućit će obnovu i izgradnju domova za tri povratničke porodice iz Bosanskog Novog i sedam porodica iz Prijedora.

Korisnici su odabrani po Javnom pozivu iz 2015. godine, čime Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica nastavlja potpisivati ugovore o izgradnji i rekonstrukciji stambenih objekata za povratnike, raseljene osobe i izbjeglice u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Osim Ramića sa odabranim korisinicama ugovore su potpisali Milenko Daković, novoizabrani gradonačelnik Grada Prijedora, te Zoran Starčević, zamjenik načelnika općine Bosanski Novi.

- Današnjim potpisivanjem je deset povratničkih porodica trajno riješilo stambeno zbrinjavanje. Raduje me da među korisnicima imamo i mlađe porodice koje će nastaviti graditi budućnost u sredinama gdje su se vratili, kazao  je Ramić.

Novoizabrani gradonačelnik Milenko Daković  je nakon potpisivanja ugovora kazao da je saradnja sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica itekako važna.

- U narednom periodu ćemo definisati i realizovati zajedničke projekte koji su od značaja za povratnike u ovaj grad, kazao je Daković.

Implementirani projekti

Ukupna ulaganja Ministarstva za obnovu i izgradnju domova na području regije Prijedor za 2016. godinu iznose 258.000 KM, a današnji ugovori imaju vrijednost od 155.000 KM.

Podsjećamo, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je u regiji Prijedor i to općinama Bosanski Novi, Kozarska Dubica, Gradiška i Grad Prijedor u  2015. i 2016. godini kroz razne projekte implementiralo oko milion KM.