VIJESTI

Procurile prve fotografije ruskog "Sotoninog sina"

Balistički projektil bit će sposoban uništiti zemlju veličine Francuske

(A.Č.)

25.10.2016

Ruska firma Biro za dizajn raketa Makeyev, zaslužena za dizajniranje i drugih projektila koje koristi ruska vojska, na svojim je stranicama objavila prvu fotografiju novog balističkog projektila RS-28, koji je u medijima već ranije prozvan "Sotonin sin".

Zlokobni je nadimak novi projektil u razvoju dobio zato jer "nasljeđuje" stariju seriju balističkih projektila R-36M2 Vojvoda, poznatog u NATO krugovima kao SS-18 Sotona.

RS-28 Sarmat u razvoju je još od 2009. godine, a iako se očekivalo da neće biti završen prije 2020., cijeli je projekt ubrzan zbog strateške važnosti pa se očekuje da u sastav oružanih snaga Ruske federacije uđe već 2018. godine.

Smatra se da će projektil nositi do 10 teških nuklearnih bojnih glava, ili 16 manjih, ili kombinaciju bojnih glava i različitih sustava koji služe zavaravanju neprijateljskih obrana. Osim toga, bit će opremljen i tehnologijom koja izbjegava radarske sisteme, piše neslužbeno glasilo ruskog državnog vrha, portal sputniknews

Što se tiče dimenzija i performansi, RS-28 trebao bi imati preko 100 tona, a mogao bi letjeti brzinama i do Mach 12. Domet bi mu trebao biti minimalno 10.000 kilometara, a jednom kad bude dovršen bit će najveći balistički projektil na svijetu.

Koliko je budući projektil moćan, svjedoči i usporedba stručnjaka koje citira britanski tabloid Daily Mirror, a koji tvrde da će prema njemu bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki biti kao "dječji pištolji", a on bi sam mogao uništiti zemlju veličine Francuske.